73. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu počinje za tjedan dana, 16. veljače, i traje do 26. veljače te uključuje više od 400 filmskih naslova iz cijeloga svijeta. Hrvatsku će kinematografiju na ovogodišnjem festivalskom izdanju predstavljati animirani film Eeva, dugometražni hibridni dokumentarac Između revolucija i dugometražni igrani film Bazen beskraja.

Osim hrvatske produkcije, na Berlinaleu će se predstaviti i hrvatske glumačke snage. Leon Lučev nosi jednu od glavnih uloga u filmu Disco Boy, dugometražnom prvijencu talijanskog redatelja Giacoma Abbruzzesea. Film se prikazuje u sklopu glavnog natjecateljskog programa (Competition). Uz to, mlada hrvatska glumica Nika Petrović ostvarila je ulogu u filmu Morska iskra (Sea Sparkle) belgijskog redatelja Domiena Huyghea, koji otvara sekciju namijenjenu mladima – Generation. Morska iskra je nastala u belgijsko-nizozemskoj koprodukciji, a pridruženi producent je Siniša Juričić (Nukleus Film).

Animirani film Eeva bit će prikazan u konkurenciji kratkometražnih filmova – Berlinale Shorts. Iznimna mi je čast predstaviti film na prestižnom festivalu kao autorici koja predstavlja hrvatski animirani film. Zahvalna sam na estonsko-hrvatskoj kombinaciji koja se do sada pokazala vrlo uspješnom, kao i čitavom timu koji nas je podupirao tijekom produkcije, te HAVC-u bez čije potpore ne bismo mogli realizirati film, izjavila je povodom nastupa na festivalu autorica Lucija Mrzljak. Animaciju na filmu radili su i Goran Stojnić i Noemi Ribić uz estonske kolege Egerta Kesu i Tarma Vaarmetsema. Pored režije, Morten Tšinakov i Lucija Mrzljak potpisuju i montažu te scenarij (Tšinakov) i dizajn (Mrzljak). Film je producirao Draško Ivezić (Jadranska animacija / Adriatic Animation), uz Kaleva Tamma iz estonskog studija Eesti Joonisfilm. Eeva je priča o najtužnijem danu u Eevinu životu koja iznenada postaje udovica.

Ovo je prvi put od samostalnosti Hrvatske da se domaći animirani film natječe u programu Berlinale Shorts. Spomenuti program svake godine predstavlja do 25 naslova s međunarodnom i svjetskom premijerom.

Dugometražni hibridni dokumentarac Između revolucija rumunjskog redatelja Vlada Petrija nastaje u koprodukciji s hrvatskim Restartom, a svjetsku će premijeru imati u sklopu programa Forum. Između revolucija je film napravljen od arhivskih snimaka koje prikazuju živote i sudbine dviju žena, bivših fakultetskih kolegica i prijateljica koje obje žive u patrijarhalnim društvima – Maria je iz Rumunjske, a Zahra iz Irana. Riječ je o hibridnom filmu koji miješa arhivske snimke i dokumente s fiktivnim elementima, a u srži priče je njihovo međusobno dopisivanje.

Za mene je to film o nedavnoj prošlosti snažno povezanoj s trenutnom stvarnošću. Prikazuje subjektivnu, žensku povijest dvaju zemalja i društava koja su eksperimentirala s različitim političkim sustavima, islamskim i komunističkim, u kojoj su ljudi postupno slamani represivnim političkim aparatom. Film je to koji je rezonira s nedavnim događajima u Iranu, gdje se žene ponovno bore za svoja prava, baš kao što su se borile 1979. godine, kaže redatelj Vlad Petri.

Dugometražni igrani film Bazen beskraja redatelja Brandona Cronenberga koji nastaje kao kanadsko-mađarsko-hrvatska koprodukcija (hrvatska producentica je Anita Juka, 4Film) nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu Sundance (SAD) u siječnju, u Berlinu će imati europsku premijeru. Ovaj znanstvenofantastični horor uvršten je u program Berlinale Special, posvećen raznovrsnim ostvarenjima koji ‘uzdižu film kao umjetničku formu’. Film se dijelom snimao u Šibeniku, a na setu je bilo angažirano više od 75 hrvatskih filmskih djelatnika. Glumačkoj ekipi filma pridonijeli su Zijad Gračić, Alan Katić, Amar Bukvić, Romina Tonković i Dunja Sepčić, a na snimanju je sudjelovalo i više od 400 statista. Glavne uloge u filmu nose Alexander Skarsgård i Mia Goth, a radnja prati romanopisca Jamesa Fostera koji bezuspješno pokušava napisati svoju drugu knjigu, provodeći vrijeme na all-inclusive odmoru sa suprugom Em. Jedna fatalna nesreća u resortu razotkriva perverznu subkulturu hedonističkog turizma, bezobzirno nasilje i nadrealne užase.

Foto: HAVC