“Beef” je nova serija koju je kreirao korejski redatelj Lee Sung Jin za Netflix. Seriju i scenarij je isprva jako teško kategorizirati; nije baš komedija, niti sasvim drama. Kako epizode odmiču tako vidimo da se radi o mračnom, egzistencijalnom trileru, o ciničnim ljudima koji se suočavaju s dubokom, jako teškom tugom u sebi. A to se unatoč nekoliko vrlo smiješnih dijaloga ipak ne može baš samo tako lako prevesti u zabavni sadržaj.

Beef

Ako ste već upoznati s radom Ali Wong i Stevena Yeuna kvaliteta serije neće vas iznenaditi. Sadržaj možda hoće, ali razina njihove izvedbe neće. Radi se o glumcima, autorima umjetnicima, koji svaki svoj materijal dovedu do savršenstva. Bilo da se radi o njegovim ulogama u filmovima “Nope” ili “Minari”, a stand-upovi Ali Wong su neki od najboljih trenutaka suvremene komedije. Zajedno su radili na jednom jedinom projektu prije “Beef” i zapravo su davali glasove u animiranom filmu. Nikada nisu radili zajedno na projektu koji je bio toliko zahtjevan i slojevit.

Svaka epizoda svojim nazivom vodi gledatelje u novu podpriču, prati ju i vizual, umjetničko djelo, originalne slike Davida Choea koji u seriji glumi Dannyjevog rođaka Isaaca, lika sklonog kriminalu. Kada vidimo što sve serija donosi: od priče koja prati njih dvoje u ulogama likova koji se slučajno sretnu na parkiralištu i zbog prometnog prekršaja uđu u takvu i toliku zavadu da ljudi zbog njih, i njihove nemogućnosti “puštanja” gube i živote, preko vizualnog dojma (od scenografije, kostimografije, svjetla i na kraju kamere) te pomno osmišljenih poglavlja tj. epizoda ne čudi nas da se radi o djelu radionice A24 za Netflix. Njihova djela su jednostavno za nekoliko kopalja iznad svega ostalog, daleko iznad prosjeka ili čak onoga što smatramo vrlo dobrim.

Neću otkrivati više, samo bih kazala da se nemojte zeznuti kao ja i krenuti gledati seriju u 23 sata navečer jer ćete oko 3 ujutro shvatiti da je vrag odnio šalu i da nema povratka te ćete dočekati jutro. Tijekom radnog tjedna. Maratonsko gledanje planirajte za vikend, jer se samo tako ova serija može gledati. Ili riskirajte, kao ja. Nećete zažaliti.

Fotografije: Beef/Netflix