Ako želite zdravu, lijepu i bujnu kosu, morate imati dobru rutinu njege kose. A kako kreirati dobru beauty rutinu da bi kosa bila lijepa i zdrava?

Ući u rutinu njege kose isto je što i započeti rutinu njege kože. Jednom kada pronađete onu koja vam odgovara, rijetko ćete zalutati. Ali proces pronalaženja te rutine može izgledati pomalo zastrašujuće, pogotovo kada postoji toliko mnogo opcija za ljude s istim tipom kose. Ovdje je pregled svega što trebate znati kako biste pronašli ritual za njegu kose koji vam odgovara.

Kako kreirati beauty rutinu za kosu: Od čega početi

Prije nego počnete stvarati svoju rutinu njege kose, razmislite o sljedećem:

Vaša prirodna tekstura ili tip kose: Je li vaša kosa ravna, valovita ili kovrčava? Svaki tip ima svoje prednosti i nedostatke. Primjerice, ravna kosa se brže masti od kovrčave.

  1. Je li vaša kosa kemijski tretirana (blajhana, obojena…): Ako je vaša kosa došla u dodir s bojom, izbjeljivačem ili kemikalijama, vaša će se rutina uvelike razlikovati od rutine netretirane kose. Ako bojite kosu, kosu ne biste trebali prati svaki dan jer će se boja brže isprati, što znači češće bojenje i češće izlaganje štetnim kemikalijama. A to jako isušuje i oštećuje kosu.
  2. Kakvu frizuru želite nositi na dnevnoj bazi: Volite li ravnati kosu? Ili volite kovrče? Ili vam se sviđa vaša prirodna kosa? To je još jedna stvar o kojoj ćete morati voditi računa, pogotovo ako često koristite sušilo za kosu ili peglu za kosu.
  3. Postoji li neki problem s kosom koji želite riješiti: Normalno je da postoji barem jedan problem, bilo da se radi o kovrčavosti, ljuskavom vlasištu ili suhim, oštećenim vrhovima. Saznati u čemu je problem pola je rješenja.

Osnovni dijelovi svake rutine njege kose

Iako će vaš tip kose i specifični problem koji želite riješiti na neki način promijeniti vašu rutinu njege kose, postoji nekoliko osnovnih koraka:

Čišćenje

Čišćenje je ravnoteža između uklanjanja mrtve kože i ostataka proizvoda bez skidanja prirodnih ulja s kose. Bez dobrog pranja, sebum će se nakupiti, ostavljajući za sobom neželjenu masnoću. Kao i mrtva koža ako se ne ukloni. Koža se obnavlja svakih 28 dana, a to se može primijetiti ako kosa nije čista.

Regenerator

Regeneratori imaju bezbroj prednosti. Glavni je hidratantni, ali drugi uključuju raščešljavanje, sjaj i smanjenje kovrča. Glavni sastojak regeneratora naziva se kationski surfaktant. Kada je kosa mokra, ona se lijepi za nju, prekrivajući pramenove kako bi nadomjestila vlagu koju je šampon možda uklonio.

Hidratacija i “zaključavanje”

Hidratacija je ključni korak ako želite zdravu i lijepu kosu. Pogotovo ako vam je kosa suha i kovrčava. Osim dobre hidratantne maske, trebat će vam i ulje koje se nanosi na vrhove, a koje ima za cilj “zaključati” vlagu i spriječiti isušivanje kose.

Foto: Pexels