Iza ovog divnog brenda nakita stoje dvije dizajnerice i prijateljice, Sandra Aračić i Maja Šimunović

Iako zvuči paradoksalno, zaista nije jednostavno imati jednostavan dizajn, a pogotovo jednostavan a originalan stil. Zato nam uvijek upadnu u oči brendovi koji uspiju biti originalni i upečatljivi u svojoj jednostavnosti, minimalizmu i sofisticiranosti.

Jedan takav je Bling Zoo, službeno osnovan prije tri godine, iako su se srebro, zlato i planovi počeli kovati puno prije. Ideja o zajedničkom projektu postoji od studentskih dana, zajedno smo u Zagrebu diplomirale na studiju dizajna odjeće,  ali s obzirom na različite puteve kojima smo krenule nakon studija, Maja je počela dizajnerski put u X nationu, te kao suosnivač branda Roba, a Sandra otisla na daljnje školovanje u Berlin na Universität der Künste UdK, ta ideja ipak je morala malo pričekati.” kažu nam cure iza brenda, Maja Šimunović i Sandra Aračić.

Isprva smo na našim druženjima u Zagrebu i Berlinu iz hobija počele izrađivati majice i nakit. Malo po malo odlučile smo hobi pretvoriti u posao i osnovale Bling Zoo. Nekoliko puta godišnje se nalazimo u Berlinu ili Zagrebu na zajedničkom radu na dizajnu, odlasku na sajmove i nabavci sirovina koje potom zajednički obrađujemo i izrađujemo u Zagrebu.”

Kvaliteta materijala i izrade

Nije lako odlučiti se kojim putem krenuti, ali djevojke kažu da ljubav prema izradi odjeće i ljubav prema izradi nakita veže ista stvar: kvaliteta. “Nakit izrađujemo iz plemenitih materijala jer posjeduje trajnu vrijednost. Kod odjeće, također biramo materijale koji mogu trajati, pa je to najčešće svila. Od prirodnih materijala ona ima najveću prekidnu čvrstoću i zbog tog pravilnim održavanjem, baš kao i nakit, može trajati čak i generacijama.” no kako izrada odjeće i nakita ima svoje sličnosti, također ima i svoje različitost. “Kod odjeće, u samom procesu izrade uključeno je više ljudi: od samih konstruktora, krojača… i tu je posebno lijepo što se zajedničkim radom dolazi do rezultata. S druge strane proces stvaranja nakita prilično je smirujuć i omogućuje praćenje transformacije sirovine u proizvod.”

Kako kažu, željele su raditi predmete trajne vrijednosti, s minimalističkim pristupom, kako bi stvorile nakit koji odolijeva vremenu i trendova. Zato ćete kod njih vidjeti srebro i pozlatu na srebro kao osnovne materijale, a uz to koriste poludrago kamenje, svilu, školjke… Primjerice, u novoj kolekciji, uz osnovni materijal, koristile su riječne bisere nepravilnih oblika.

Ono što je zajednički nazivnik Bling Zoo komada jest decentnosti i kvaliteta te vrlo lako kombiniranje na svakojake lookove, ali i to što se u kolekcijama mogu pronaći elementi koji prate modne trendove ali nikad u tolikoj mjeri da će biti pretjerano ili da ga strogo možemo vezati uz određenu sezonu. 

Kolekciju možete istražiti ovdje, a sve informacije možete dobiti na Instagram profilu, Facebook profilu te putem e-maila blingzoo100@gmail.com

Fotografije:  Franziska Kuttler

Model: Anna Léonie Ritvay