Svjetski poznati proizvođač igračaka Mattel jučer je svijetu predstavio svoju prvu Barbie s Downovim sindromom koja će pomoći većem broju djece da pronađu igračku koja ih predstavlja.

Nova Barbie

Tvrtka igračaka udružila se s američkim Nacionalnim društvom Down Syndrome (NDSS) u kako bi osmislila i proizvela ovaj proizvod – njihov prvi proizvod s intelektualnim poteškoćama. Mattel je surađivao s NDSS-om kako bi bio siguran da nova Barbie precizno simbolizira osobe s Downovim sindromom, poput kreiranja lutkinog tijela kraćeg okvira i dužeg torza. Novi proizvod također ima druge fizičke detalje povezane s onima koji imaju kromosom viška, uključujući jednu crtu koja prolazi preko dlanova, zatim manjih ušiju te oči lagano bademastog oblika. Vodeći se savjetima organizacije koja je posvećena edukaciji i širenju svijesti o Downovom sindromu, lutkina ružičasta ogrlica s privjeskom ima tri “strelice” prema gore koji ilustriraju tri kopije 21. kromosoma – genetskog materijala koji uzrokuje karakteristike povezane sa stanjem.

Lisa McKnight, izvršna potpredsjednica odjela Barbie and Dolls u Mattelu, također je dala izjavu o značaju Mattelove najnovije lutke za djecu i rekla: “Kao najraznovrsnija linija lutaka na tržištu, Barbie igra važnu ulogu u djetetovom razvoju i ranim iskustvima, a mi smo posvećeni tome da kroz igru ​​damo svoj dio u borbi protiv društvene stigme.”

 

“Naš cilj je omogućiti svoj djeci da vide sebe u lutki Barbie, a istovremeno potaknuti djecu da se igraju s lutkama koje ne sliče njima samima. Ponosni smo što možemo predstaviti lutku Barbie s Downovim sindromom kako bismo bolje podržali svijet oko nas i unaprijedili našu predanost slavlju inkluzije kroz igru”, zaključila je Knight.

Novu Barbie bit će mogu naručiti od 25. travnja u trgovini igračaka Smyths. Bit će dio Barbie Fashionistas linije koja je lansirana 2022. godine.

Foto: Mattel promo