Čini se da Banksy potiče obožavatelje da kradu od Guessa nakon što je brend koristio njegovu umjetnost za prezentaciju njihove nove capsule linije. Tko je kriv?

Banksy potiče svoje obožavatelje na Instagramu da kradu stvari iz trgovine odjeće Guess, navodeći da je tvrtka koristila njegove slike bez dopuštenja, prenose mnogi mediji.

“Poslužili su se mojim umjetničkim djelima bez pitanja, kako je onda pogrešno isto učiniti s njihovom odjećom?” slavni umjetnik grafita koji osvajaju svijet napisao je svojim 11,5 milijuna sljedbenicima u objavi u petak na platformi društvenih medija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banksy (@banksy)

Fotografija koju je Banksy objavio bila je izlog trgovine Guess u Regent Streetu u Londonu na kojem je izloženo nekoliko predmeta iz velike kolekcije s natpisom “Brandalised ” i s nekoliko slika Banksyjevih grafita.

Referirana umjetnička djela uključuju “Flower Thrower”, “Queen Ziggy”, “Living the Dream” Mickey billboard u Los Angelesu, “Thug for Life Bunny” i “Flying Balloon Girl”. Bogme.

Službeno priopćenje tvrtke za proizvodnju odjeće za capsule kolekciju koristilo je riječ “nadahnuto” i navodilo je da su predmeti proizvedeni u partnerstvu s Brandalisedom, licencom za urbane grafite “čija je misija ponuditi obožavateljima Banksyja pristupačne kolekcionarske predmete grafita”. Cijene odjeće i modnih dodataka kreću se između 40 i 270 eura (41 do 278 dolara).

“Grafiti umjetnika Banksyja imali su fenomenalan utjecaj koji odjekuje u cijeloj popularnoj kulturi”, rekao je glavni kreativni direktor Guessa Paul Marciano u priopćenju za javnost. “Ova nova capsule kolekcija s Brandalisedom je način da moda pokaže svoju zahvalnost.”

Nakon što je Banksy objavio poruku na Instagramu, BBC je izvijestio da je Guess zatvorio trgovinu, postavio osiguranje vani i prekrio izlog, a Banksy je u međuvremenu objavio kako puk može raditi što želi s njegovim djelima u privatnu korist, no brendovi to ne mogu u svrhu zarade, koristeći se njegovim nasljeđem. Zanimljivo, zasad svijet ne komentira aktivno koliko je ovo zorni prikaz jedne od mnogih krađa intelektualnog vlasništva mladih umjetnika, umjetnica i dizajnera, no sada je ispunilo medijske stupce jer je riječ o jednom od najvećih živućih umjetnika. Toliko im se može, da su zaboravili granicu? Čini se.

 

Foto: PR; Chris J Ratcliffe/Getty Images