Bali, poznat i kao Otok bogova, jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija koja iz godine u godinu privlači sve veći broj turista. Naime, relativno povoljni troškovi putovanja, izuzmemo li aviokarte, dovoljan su mamac koji zaokružuju predivna pridoda i egzotična kultura. Međutim, za Bali se treba dobro pripremiti.

Smješten u Indoneziji, ovaj otok nudi jedinstvenu kombinaciju prekrasnih plaža, impresivnih vulkanskih pejzaža, rižinih polja i bogate kulture, a tu su i tradicionalni balinežanski plesovi, umjetnost i arhitektura duboko ukorijenjeni u hinduističkoj religiji. Osim prirodnih ljepota i kulturnog nasljeđa, Bali je poznat i po luksuznim resortima i vilama koji nude vrhunsku uslugu, a i gastronomska ponuda je raznolika – od lokalnih delicija kao što je Babi Guling (pečena svinja) pa sve do internacionalnih jela. Bali također ima i bogat noćni život, zanimljive tržnice prepune lokalnih proizvoda te velik broj mogućnosti za avanture u prirodi, uključujući ronjenje, planinarenje ili istraživanje drevnih hramova.

Kad putovati na Bali?

Period u kojem putujete na Bali jedna je od najvažnijih odluka koja uvelike utječe na cijelo iskustvo. Naime, klima na ovom otoku je tropska monsunska klima, a to znači da su temperature prilično konstantne tijekom cijele godine s prosjekom od oko 30 °C. Postoje dva glavna godišnja doba, sušna sezona i sezona kiša – a najbolji mjeseci za putovanje su od svibnja do listopada. Tijekom spomenutog perioda na Baliju prevladava vruća i suha temperatura, a odlučite li se za druge mjesece, gotovo sigurno će vaš odmor biti popraćen obilatim kišama i nevjerojatno teškom sparinom. Cijene tijekom perioda kiše su niže i posjećenost je nešto manja, međutim, ne bismo preporučili te mjesece.

Dolazak na otok

Kupite li kartu s presjedanjem u Singapuru ili Dohi, imajte na umu da letovi mogu biti dugi, posebno oni iz Singapura. Kako biste uštedjeli, razmotrite kupnju karte samo do Singapura, a zatim ulovite lokalni let do Balija te odmah po dolasku ne zaboravite na dodatni trošak plaćanja vize ( i izlazne takse prilikom odlaska s otoka.) Isto tako, iskusni putnici preporučuju podizanje novca u lokalnoj valuti odmah na zračnoj luci.

Prijevoz na otoku

Skuteri su najpopularnija i najpraktičnija opcija za kretanje otokom, ali morate imati međunarodnu vozačku dozvolu te uvijek nosite kacigu. Skuterom ćete najlakše do skrivenih mjesta, a na Baliju se promet odvija lijevom stranom, pa je i to segment na koji će vam trebati barem jedan dan da se priviknete, pogotovo odlučite li se unajmiti automobil.

Brzi Bali tips&tricks

  • Izbjegavajte turističke gužve biranjem manje poznatih destinacija – Bali je prepun prekrasnih, ali često prenapučenih turističkih mjesta. Razmislite o posjetu manje poznatih lokacija kao što su sjeverni Bali ili istočna obala.
  • Naučite osnovne fraze na balinežanskom jeziku – Iako je engleski jezik široko rasprostranjen, znajući nekoliko osnovnih fraza na lokalnom jeziku može vam pomoći da se bolje povežete s lokalnim stanovništvom.
  • Isprobajte lokalnu hranu izvan turističkih zona – Bali je poznat po svojoj izvanrednoj kuhinji, stoga ne propustite priliku isprobati lokalne delicije na malim tržnicama i uličnim štandovima.
  • Budite svjesni lokalnih običaja i religijskih ceremonija – Bali je duhovno mjesto s brojnim hinduističkim ceremonijama i festivalima. Pokažite poštovanje odijevajući se primjereno, posebno prilikom posjeta hramovima.
  • Pazite na vodu –  Obavezno konzumirajte flaširanu vodu, a nemojte čak niti zube prati s vodom iz slavine. Naime, voda na Baliju je onečišćena i može prouzročiti zdravstvene poteškoće.

Foto: Unsplash