Više od 100 feminističkih spisateljica okupilo se kako bi iznijele svoje perspektive o ravnopravnosti spolova i nadahnule novu generaciju čitatelja

Organizacije UN Women i UN Women Europe and Central Asia objavile su predivnu zbirku Awake Not Sleeping, koja sadrži 25 bajki autora i autorica iz Europe i Centralne Azije. Riječ je o bajkama koje u fokusu imaju borbu za rodnu ravnopravnost, sve s ciljem inspiriranja budućih generacija djece i mladih.

The Frog Girl Ivanke Ferenčić, ilustracija
“The Frog Girl” Ivanke Ferenčić Martinčić, ilustracija

“Pripovijedanje ima moć transformacije da poremeti norme, izazove stereotipe i potakne pozitivne promjene. Mnoge su bajke izvorno stvorile žene za žene, o likovima koji su doveli u pitanje restriktivne rodne uloge, očekivanja i zakone svog vremena; ove su priče prepisane od strane moći njihovog vremena kako bi poduprle štetne društvene norme”, stoji u najavi.

U zbirci se mogu naći i dvije bajke naših domaćih autorica, Ivanke Ferenčić Martinčić te Nine Horvat, a za predivne ilustracije zaslužna je banjalučka umjetnica prepoznatljivog stila, Nataša Konjević.

Snow by Altyn Kapalova, ilustracija
“Snow” Altyn Kapalove, ilustracija

“Zbirka bajki Awake Not Sleeping ima za cilj promijeniti način na koji društva razmišljaju o ulogama, pravima i ljudskim potencijalima žena i djevojčica vraćanjem ovih zaboravljenih narativa i podržavanjem svježeg, kreativnog dijaloga. Učinite da rodna ravnopravnost postane življena stvarnost za sve. Nadahnite se i budite promjena!”

Objavljivanju publikacije prethodila je kreativna radionica na kojoj je sudjelovalo više od 100 feministkinja i književnica iz Europe i svijeta, a po završetku su odabrane bajke koje danas čine ovu šaroliku zbirku, koja je dostupna i online. Mi je čitamo već danima!

 

Foto: The Room With Formulas on The Wall, ilustracija/Nataša Konjević