Iako smo prije nekoliko mjeseci optimistično predviđali neke pozitivnije trendove u romantičnom svijetu dejtanja, čini se da smo se prevarili. 

Kao single dvadeset i kusur godišnjakinja uvijek mi je zanimljivo istraživati nove trendove u dejting svijetu. Iako ne dejtam aktivno, živim dan za danom i s misli “ako je suđeno, dogodit će se”, moram priznati da sam i sama u nekim fazama svog života isprobala dating aplikacije

Iskustvo je možda tema nekog drugog teksta, no, ono što su me naučile je da sam (iako se trudim to ne prikazati) nepopravljivi romantičar  (+ emotivni rak u horoskopu) koji vjeruje u ljubav i vjerujem da za sve nas postoji negdje osoba koja nam može život dodatno oplemeniti.

No, iako vjerujem u ljubav i sve ljepote ovog pojma, jednako tako iz životnih situacija učim o onome što ljubav nije (ili ne bi trebala biti). Jednu takvu lekciju učim upravo pišući ovaj tekst i istražujući pojam “avalanchinga”, koji je očigledno novi vrući trend dejtaja (spoiler alert: koji ću vrlo rado preskočiti).

Naime, kako se siječanj bliži kraju, a veljača ili ti ga mjesec ljubavi nam kuca na vrata, sve više single duša traži svoju srodnu dušu s kojom bi proveli ovaj “najromantičniji dan u godini”. 

Vjerujem da na temelju uvoda već pretpostavljate kuda ovaj trend vodi – vodi “udesno” na dejting aplikacijama. Naime, prema anketi koju je provela aplikacija za upoznavanje FindingTheOne.com, čak 79 posto samaca priznaje da više svajpa desno u siječnju. Cilj? Pronalazak “the one” osobe s kojom bi proveli 14. veljače.

Što je avalanching?

Kada govorimo o samoj riječi avalanching, ona u doslovnom prijevodu znači “lavina”, no ne bismo pogriješili ni kada bismo rekli “lovina”, jer to je upravo ono što (navodno) samci trenutno rade – masovno love svoju srodnu dušu.

Uz to, istraživanje koje sam gore spomenula kaže da gotovo polovica samaca (od ispitanih 800) priznaje da njihovi kriteriji padaju u vodu kada pokušavaju pronaći odgovarajućeg partnera u siječnju.

Ovaj trend time postaje prava noćna mora za romantičare koji preko dating aplikacija traže partnere. Zašto? Pa, postoji dobra mogućnost da će naletjeti na osobu s druge strane ekrana koja – em nema kristalno postavljene kriterije, em (možemo se složiti) očajno traži bilo koga s kime će provesti Valentinovo. 

U lovu na ljubav ili nešto između?

Ako ćemo najoptimističnije ili najnaivnije promatrati ovaj trend, mogli bismo zaključiti da više “matcheva” na aplikacijama može djelovati kao dobra ideja, jer, matematički gledano, automatski povećavate mogućnost da upoznate osobu koja je kompatibilna s vama, vašim uvjerenjima i životnim stilom. No, stručnjaci upozoravaju da ovaj može natjerati samce da se zadovolje nekim tko možda objektivno nije najbolji izbor za neki duži vremenski period.

Stručnjakinja za upoznavanje Sylvia Linzalone također upozorava da ovaj porast svajpanja u siječnju, koji je podstaknut društvenim očekivanjima i strepnjom od samoće na Dan zaljubljenih, može imati neželjene ishode.

Postoji dodatni rizik da se osjećate razočarano ako ti dodatni napori koje ulažete u pronalaženje partnera za Dan zaljubljenih ne daju rezultate.

Linzalone također oštro kritizira sve suvremene trendove, koji se, kako u modnoj industriji, tako i u dejting svijetu stalno mijenjanju. Ističe i kako su ove platforme evoluirale u verziju društvenih medija bogatu porukama, ali siromašnu osobnim interakcijama.

Ona uvodi pojam “namjernog upoznavanja”, savjetujući ljude da se pridržavaju svojih stavova i naglašava važnost održavanja standarda usprkos ludilu svajpanja pred Dan zaljubljenih.

Linzalone vjeruje da je odvajanje vremena za prave susrete umjesto online komunikacije tajna poboljšanja ljubavnog života u novoj godini. Usvajanjem namjernog pristupa upoznavanju i davanjem prednosti prisnijim interakcijama, ljudi mogu izbjeći opasnosti ovog trenda i povećati šanse za formiranje dubokih i trajnih veza.

Foto: Pexels, Unsplash