Znatiželjna djevojčica Svjetlana strastvena je promatračica svijeta; voli čitati, proučavati, maštati. Za rođendan od roditelja dobiva savršen dar: veliku knjigu znanstvenika i izumitelja kroz povijest. Na svojim omiljenim mjestima za čitanje Svjetlana osluškuje prirodu i uz pomoć Fausta Vrančića, Slavoljuba Penkale te Hermana Potočnika sanjari o izumima nadahnutim prirodom koji su promijenili svijet – tako glasi radnja nove slikovnice koju u potpunosti, riječju i ilustracijom, potpisuje talentirani umjetnik Dominik Vuković.

Dominik je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, smjer grafika, a danas živi i radi kao freelance ilustrator, grafičar i slikar. Sudjelovao je na brojnim likovnim kolonijama i radionicama te izlagao na četiri samostalne i više skupnih izložbi, a surađuje i s nekoliko izdavačkih kuća. Jedna od njih, Mala zvona, upravo je objavila njegovu prvu autorsku slikovnicu. Slikovnica je nastala kao prirodni slijed događaja. Moja želja je raditi u najboljem slučaju dobre priče bez obzira na formu, je li to ilustracija u knjizi ili rad u galeriji. Kako se bavim ilustracijom, tako su mi Mala Zvona otvorila svoja vrata i pojavila se prilika da nastane “Svjetlana i sni o letu”, govori mi Dominik.

Svatko tko poznajte Dominika, osobno i kroz radove, vrlo se lako veže uz njegove ilustracije koje nemaju godište, trajanje, mladost i ne stare. Imaju zato bezvremensku zaigranost i vječan humor. A takva je i slikovnica “Svjetlana i sni o letu”.

Kada je već došlo do realizacije slikovnice, junakinja Svjetlana još nije postojala. Bili su samo izumitelji u igri i naivna ideja da prikažem kako su na šaljiv način mogli doći do svojih izuma. Npr. Vrančić je sigurno bio inspiriran letećim sjemenjem maslačka kada mu je palo na pamet da osmisli padobran. Svjetlana je ta nit koja ih povezuje i ta šaljivost dobiva smisao jer prolazi kroz oči desetogodišnje curice. U početku je trebalo biti više izumitelja, ali u režiji se svelo na troje čiji su izumi na neki način povezani s letenjem.

Pitam ga koliko mu je bilo izazovno pisati i ilustrirati u isto vrijeme, prvi puta.
Pa gledaj zanimljivo mi je to samo po sebi. Bio je to veliki izazov zapravo. Prije svega priča treba imati smisla i suočio sam se s nečim što mi je potpuna nepoznanica. Želio bih biti pripovjedač, sviđa mi se raditi nešto u tom smjeru. Kako je ovo moje prvo pripovijedanje, da pored sebe nisam imao Lukreciju Lovrić i Adriana Pelca, koji su me vodili kroz pisanje, ove slikovnice ne bi bilo.

A što nam slikovnica poručuje, Dominik mi je odgovorio: Slikovnica se igra s idejom kako zapravo dolazimo do ideja. Želim ovo kratko reći da se ne zapletem – trebali bismo osluškivati što nam priroda šapće jer nas time uči, a to čemu nas može naučiti primjenjivo je u stvaralaštvu bilo koje vrste.

I nemojte ovu slikovnicu smjestiti odmah na dječje police jer i nama odraslima nosi poruku na koju često zaboravimo. “Svjetlanu i njezine sne o letu” potražite u Ciboninom prolazu, u prostoru Mala zvona gdje vas čeka Marko, za kojeg Dominik kaže da je legenda.