U kamenoj uličici Ricarda Daveggia 7, već tri godine najfiniju kavu u Rovinju, i zasad jedinu koja nosi predznak specialty, priprema Augusto Specialty Coffee Shop. S obzirom na to da je ljetna sezona pred vratima i mnogi od vas će posjetiti Istru i ove godine, ovo je mjesto koje nikako nemojte zaobići.
A neće ga zaobići mnogi jer ovaj maleni ugodan coffee shop postao je omiljeno mjesto za ritual ispijanja ukusne kave u Rovinju, a i šire. Ljubav je to vlasnika Zorana Kličkovića koju je zarazno prenio na zajednicu i sve ljubitelje ovakvih mjesta. „Ideja se rodila kad nam je stigla prinova, tako da sam svoje poslovanje odlučio preusmjeriti na dnevnu smjenu. Poželio sam usporiti ritam večernjih restoranskih i barskih smjena i stila života te sam odlučio umjesto na spavanje u 4h ujutro, buditi se u 5h ujutro“ govori mi simpatični Zoran koji je imao već nekoliko vizija što bi radio u životu, a jedna od njih bila je „mali jednostavni espresso bar s dobrim ljudima, dobrom vibrom i dobrom kavom“. Ponuđen mu je prostor u centru Rovinja koji je prije 15-ak godina prodavao kavu iz Italije na grame gdje je Zoran kao dijete prolazio i čak ponekad majci kupio kavu. Zoran je vrlo brzo nakon te ponude znao što će učiniti. Otvorio je šarmantni Augusto koji u fokusu prvenstveno ima kvalitetnu ponudu i zbog toga je jedinstven u Rovinju.
„Kava nosi veliku većinu našeg poslovanja tako da nam je iznimno bitno da pratimo cijeli proces od plantaže do nas. Kupujemo fair trade kavu, potičemo male zajednice, surađujemo s malom pržionicom i imamo mali tim ljudi te cijenimo i kultiviramo odnos s ljudima. U ponudi imamo kave iz Costa Rice, Brazila, Kolumbije, Etiopije i pripremamo ih, i poslužujemo kao Espresso, Cappuccino, Flat White ili kroz razne filter odnosno pour over metode. Također, gosti mogu kupiti svježe prženu kavu od 250 g u zrnu ili na licu mjesta samljevenu za traženu granulaciju. Izdvojit ću vam ovdje i nekoliko must try napitaka – Espresso Tonic – pošto ne točimo alkohol, u ponudi je ovo piće kao odlična zamjena za ranopopodnevni ljetni koktel. U pripremi koristimo Etiopiju koja daje izvrsnu aromu i kiselost suhom i osvježavajućem toniku, a za kraj ubacimo komad korice od grejpa koja obogaćuje piće svojim uljima. I salute!“ preporučuje mi Zoran svoj favorit i nastavlja dalje o širokoj ponudi koja se ipak ne može pronaći baš svugdje u Rovinju, iako je van granica Hrvatske uobičajena u kafićima.
„Naš super food čine Matcha Latte, Kurkuma Latte, Cikla Latte, Acai Latte te Flat White; još ne toliko popularno piće kod nas ili pak Cappuccino s duplom dozom kave, tu se naglašava kava, za prave ljubitelje tog napitka. Sljedeći dio ponude smo nazvali Fresh Juice Bar i to su svježe cijeđeni sokovi. Tu našoj mašti nema kraja, a moto je: što je sezona do se cijedi. Trenutno recimo imamo kasno jesenske Fuji jabuke iz Slavonije koje su nevjerojatno slatke. Neki od favorita koje su nam kroz godinu u ponudi su: Cucum Bro (krastavac, jabuka, bosiljak) Watermelon Baby (lubenica, limun, menta) Buddha Juice (cikla, celer, kruška, grejp).“
I sada konačno dolazimo do zdravih malih zalogaja koje Augusto također nudi. „Svakodnevno imamo dvije vrste panini’s (sendviča); veganske i vegetarijanske. Radimo svoju sourdough focacciu za njih, proizvodi su većinom lokalni, ekološki prihvatljivi – avocado, pesto, skuta, šparoge, jaja iz slobodnog uzgoja… te cimet rolice koje smo nazvali Fika Buns jer koristimo recept što ga tradicionalno koriste Šveđani. Fika je naziv u Švedskoj za coffee time – vrijeme za kavu, tako da se kod njih uobičajeno čuje da će te netko pozvati na Fiku, a ne reći ti idemo na kavu. Fika je dakle vrijeme za kavu i često Kanelbullar, odnosno rolice s cimetom i kardamom“. Zoran mi otkriva i kako je u planu zanatska pekara u režiji Augusta za 2024., a tome se bome i veselimo.
Povezanost sa specialty kavom kod Zorana se rodila još dok je živio u inozemstvu, a živio je zbilja posvuda. „Jednostavno mi je postalo normalno piti specialty kavu i odlaziti svakodnevno u coffee shopove. Zajednica koja se tu okuplja je jedinstvena, to su ljudi svih profila s istom ljubavi prema kavi. Moje iskustvo u ugostiteljstvu se proteže unazad 17 godina. Prošao sam sve grane; od kava, vina, koktela, kuhinje. Mogu reći da sam nekoliko godina vodio servis u poznatom frankfurtskom Zenzakan restoranu, koji je proglašen najboljim restoranom međunarodne kuhinje u cijeloj Njemačkoj. Bio sam također suvlasnik sushi bara u Beogradu te suvlasnik bara u Rovinju u kojem smo imali cijelo ljeto live svirke. Živio sam i radio u Lyonu, Berlinu, Beogradu, Salzburgu, Hvaru, Zagrebu, Frankfurtu, a ljubav prema hrani i zdravom načinu života mi nije strana. Već sam preko 5 godina na biljnoj ishrani te imam razvijenu svijest o tome što je uistinu dobro za čovjeka. U zdravom tijelu živi zdrav duh. Želim ponuditi gostima isključivo stvari koje će njih potaknuti da postoji zdrav način konzumacije hrane i pića“.
Još jedan šarmantan dio ove poduzetničke priče je interijer, iako malen, vrlo ugodno uređen, a potpisuju ga Zoran i njegova supruga, ekolog po struci zbog čega su prilikom uređenja korišteni prirodni materijali.
„ Moja ideja bila je stvoriti mjesto koje zrači atmosferom kao da je već dugo ovdje. Nepotrebno je inzistirati na jako modernim interijerima u starom dijelu grada Rovinja. Mislim da smo se sjedinili sa starim gradom. Koristili smo prirodnu boju za zidove s puno vapna tako da oni “dišu”, namještaj je stari i malo dotjeran što potvrđuje naš reclaimed moto.Imamo gostujuće umjetnike koji nam upotpunjuju prostor na zidu . Tako je trenutačno izložba na temu Uspomene koja poetski obuhvaća fragmente naših iskustava i doživljaja, nježno složenih u obliku srca. Naše uspomene su za nas blago i podsjetnik.“
S obzirom na to da sam za Zorana saznala prilikom njegovog gostovanja u Životu, veganskom coffee shopu u Poreču, pitala sam ga i što misli o sceni specialty kave u Istri trenutno. „Mala istarska specialty coffee scena nažalost jako sporo raste. Imamo jednu – dvije pržionice samo. Premalo je mjesta sa specialty kavom. Kroz ove 3-4 godine poslovanja moram priznati da i dalje, u neku ruku, vlada odbojnost prema specialty kavi, jednostavno je navika još uvijek tu prema komercijalnim brendovima. Ne tvrdim da su loši nego kao da niti ne dobivamo priliku da dokažemo kvalitete i kompleksnosti kave. No, nećemo stati s gostovanjima. Prošli vikend sam bio u gastro djelu Vinistre gdje sam 3 dana spremao svoju kavu. Odaziv je nevjerojatno dobar, 90% ljudi nikad nije čulo za specialty kavu i Augusto. Tijekom zime planiramo raditi pop up evente po europskim gradovima i širiti ljubav i vibe Augusta.”
A vi kad ste u Rovinju, znate gdje možete popiti zaista dobru kavu i doživjeti zaraznu energiju Augusta i njezinog vlasnika Zorana. Također, možete posjetiti i ovaj divan bar uz more ili pak ručati s ovim fantastičnim pogledom dok ćete dobar riblji street food u Rovinju probati ovdje, a sladoled će vas oduševiti na ovoj lokaciji.
Foto: Augusto