Posljednjih mjeseci priča se o izazovnoj jeseni i zimi, a mnogi se u potrazi za odgovorima obraćaju astrologiji. Razgovarali smo s astrologinjom Sanjom Perić koja nam je otkrila što zvijezde kažu da nas očekuje do kraja godine

Dobrodošli u mijene! Stigao je rujan, koji donosi sezonu Vaga, početak jeseni i – retrogradni Merkur. U petak, 4. rujna, Venera, odnosno planet koji vlada ljubavlju, novcem i ljepotom ulazi u Djevicu, što znači da ćemo nastojati raditi na svojim romantičnim vezama, a za neke ljetne afere to bi moglo značiti da partnerstvo postaje ozbiljnije. 

Retrogradni Merkur počinje već tjedan kasnije, u petak, 9. rujna. Očekujte probleme u komunikaciji, kašnjenja na posao, da će vam ispasti sladoled iz ruke… Posebno pripazite na izbjegavanje nesporazuma i nesmotrene aktivnosti, provjerite jeste li uzeli vrećicu iz tramvaja i jeste li pokupili karticu s bankomata. 

Iako se svakom horoskopskom znaku događaju zasebne sudbine, općenito, ovo je doba koje bi moglo za sve biti dramatično. Pronalaženje određene ravnoteže postaje tema ove sezone, poglavito između posla i privatnog života, budući da atmosfera povratka na posao čini cijelu situaciju otežanom. A tu je i, naravno, problem inflacije, povećanja iznosa režija, poskupljenje namirnica… Što nam sprema ostatak godine, zamolili smo da nam analizira astrologinja Sanja Perić.

Pitali smo je postoje li u svijetu astrologije već neke naznake što bismo mogli očekivati od preostalih mjeseci ove godine. “Možda je najbolje početi ovako. Da su sva događanja posljednjih godina zapravo odjek promjene u vremenu, promjene koja je započela još 1988. godine. Tada su Saturn i Uran bili u konjunkciji u Strijelcu, a kada se dva planeta nađu u istome znaku, tada počinje njihov novi ciklus. Jedan od takvih ciklusa svi mi pomno pratimo i zove se period Mladog Mjeseca kada su jednom mjesečno Sunce i Mjesec u istom znaku. No kada je riječ o sporim planetima, ti ciklusi traju puno duže. Konkretno ovaj koji nas sada zanima traje od te 1988. do čak 2032. godine, kada će se ova dva planeta ponovno spojiti u Blizancima, nakon 44 godine.

Dakle, te 1988. i u par prvih godina dogodili su se bitni događaji poput raspada Jugoslavije, rušenja Berlinskog zida i raspada Sovjetskog Saveza – te sve ono što prolazimo od tada pa do danas vuče u sebi energije, scenarije, modele tih ranih događanja. 

Možda samo ne zvuči optimistično ako kažemo da će se pravi kraj ovih turbulentnih vremena vidjeti tek od 2032. godine, ali to je oduvijek tako. Kada se paradigme mijenjaju, vrijeme je nesumnjivo važan faktor, jer u protivnom – ako bi forsirali promjene brže nego što je prirodno potrebno za njihovu manifestaciju – ishodi postaju opasni, a scenariji zastrašujući.

Prirodni procesi su fundamentalni, kozmos i metafizika ne podliježu srećom, ljudskim zakonima i željama. Stoga, do kraja godine imamo ono što imamo i sada, tenziju i stanje neizvjesnosti na koje smo se prilično zapravo već adaptirali.”

Zamolila nas je da zamislimo što bi se dogodilo da najednom nastupi mir i bezbrižnost. “Sve ono za čime suvremeni čovjek čezne, iako znam da se mnogi s ovim neće složiti, tek bi tada bio u svome stresnom razdoblju. To je gotovo smiješno, ali čovjek ne bi znao što da radi s viškom vremena taman kad se navikao na manjak istog. Ili zamislite čovjeka s kraja prošlog stoljeća da živi brzinom kojom mi sada živimo, da obavlja sve one poslove koji prosječno zaposlen čovjek obavi dnevno. Pa njemu bi trebalo i tromjesečno bolovanje i beneficirani radni staž! Dakle, prilagođavamo se, i to je dobro.”

Optimizam zato ne leži u obećanjima da će odjednom zavladati mir, već u obećanju da ćemo znati živjeti u vremenu koje dolazi.

“Baš kao što su i generacije prije nas naučile kako se adaptirati i mijenjati, ma koliko god im je to u početku bilo nezamislivo. Na kraju krajeva, vidite djecu. Oni se ne žale na vrućinu, nisu zabrinuti i djeca su zato najveći kapital koji trenutno imamo jer ovaj svijet koji sada stvaramo, ipak jedan Novi svijet, i bit će svijet te djece. Mi smo zabrinuti jer su nam informacije dostupne, mi kritiziramo, napadamo, negiramo, čak i kad nas nitko ne napada, za svaki slučaj. To je bespotrebno, ali razumljivo jer se bojimo. Od bitnih perioda, mogu izdvojiti jesen ove godine, i ožujak sljedeće, kada ćemo tek biti jasno suočeni s time koliko su zapravo drastične mjere potrebne u pogledu ekonomije i kolika je šteta načinjena.”

S obzirom na rat, inflaciju, mjere štednje… Je li prisutan generalni optimizam, primjerice da će pojedinim horoskopskim znakovima biti manje izazovan ovaj period do kraja godine? Postoje li razlike? “Izazovno je svima, ali da, postoje. Vidite, ne odgovaraju sva vremena svima. Recimo, fiksni znakovi (Bik, Lav, Škorpion i Vodenjak) jesu fiksni jer im po prirodi odgovaraju trajnije vladavine, predvidiva ekonomija, što manje iznenađenja. Otuda po karakteru ova četiri znaka svi do jednog su beskompromisni. Kada rade kompromise, to je zapravo pregovaranje i trgovina. Nije klasičan kompromis. Kako su ovo vremena koja traže popuštanja, osobno smatram da je njima zapravo najteže. Iako imamo među njima i vrlo uspješne, recimo Mark Zuckerberg je Bik, Bill Gates je Škorpion, ali “oni su se snašli”, osigurali za sljedeća tri života, što inače i čine ne zato što žele novac toliko, već što žele stabilnost i predvidljivu budućnost za sebe – odnosno da nema drastične promjene u njihovim životima.”

Ali kako da se Bik koji nije milijarder, već radi za obitelj, nosi s tim? “Tako što će tražiti izlaz ili u privatnom poslu koji će gledati da zaradi dovoljno da opet bude osiguran na duže ili tako što će se držati uspješnih. No da bi to mogao bilo je potrebno imati stručnosti i znanja. Tako se vraćamo na staru istinu da je znanje moć. I tek ćemo u vremenima koja slijede biti suočeni s tom istinom. Mladi ljudi studiraju marketing, a trebali bi se okrenuti klimatologiji, astrofizici, nanotehnologiji i mikrotehnologiji. 

S druge strane, kako živimo u vremenu u kojem je informacija valuta, brzina i efikasnost vrijednost – promjenjivi znakovi (Blizanci, Djevica, Strijelac i Ribe) imaju otvoreno dvorište za igru i to na više fronti, što oni vrlo rado koriste. Za njih se obično kaže da su “imali sreće”, ali radi se zapravo o nemanju dileme u važnom trenutku jer su po prirodi otvoreni i inteligentni da prije svih prepoznaju obrasce i slože slagalicu.

I da se ne osjete zapostavljeno, kardinalni znakovi (Ovan, Rak, Vaga i Jarac) su oni koji se dobro snalaze u krizama, ali kako su po prirodi uvredljivi i s njima je naprosto najlakše posvađati se, kod njih ova vremena donose turbulencije više privatno, u međuljudskim odnosima. Ali ih samo vrijeme u kojem smo zapravo tjera na akciju i pokreće, revitalizira.”

Za kraj, priupitali smo Sanju postoje li neki univerzalni savjeti svemira kako “preživjeti” izazovan period, od nekih mini navika koje možemo unijeti u svoju svakodnevicu ili dugoročnih promjena.

“Imam jedan koji mi pada na pamet. Prijatelji. Kroničan je nedostatak prijatelja s kojima možemo podijeliti svoje muke, obiteljske i bračne frustracije, da razgovaramo satima zaneseno i ne primijetimo sate koji teku.”

“Prijatelji koji nas podržavaju, ali i oponiraju, koji se vole i raspravljati, koji nas žele i potjerati u kut dok ne priznamo sebi – zašto nešto želimo ili ne želimo. Kojima nije svejedno gledati nas kako promašujemo ili živimo napamet, bez smisla. Kojima je važno čuti zašto smo, recimo, s nekim partnerom. Zaista mislim da svatko tko danas ima takve prijatelje – je moćan i bogat čovjek, a drugima koji nemaju želim da ih pronađu. Lažnih, tehničkih prijatelja ima puno – nisu loši ni oni jer nas vade iz samoće, ali to nikada neće biti dovoljno.”

 

Foto: Unsplash; Grazia USA