Antimuzej će i ove godine na poseban način obilježiti godišnjicu odlaska Vladimira Dodiga Trokuta. Četvrtu. Svake godine su organizirali ad hoc izložbeni postav „Trokut is back!”, dok ove godine pripremaju izuzetnu izložbu vrijednih radova iz Trokutove osobne kolekcije.

Naime u petak, 2.9.2022. godine u 20 sati Antimuzej otvorit će izložbu na kojoj će prvi put bit izložene tri željezne sfere, koje je Dimitrije Bašičević Mangelos davnih 1970-ih godina darovao Vladimiru Dodigu Trokutu za Antimuzej. Izložba nosi naslov upravo onako kako je Trokut zabilježio da je Mangelos kod darivanja imenovao ove sfere: „Tri sfere noarta – Tri anti-svijeta – Tri Mangelosa”. Ono što je posebnost ovog postava jest to što će Mangelosove sfere ostati izložene od petka, 2.9.2022. u 20 sati samo do subote, 3.9.2022. u 7 sati (ujutro).

Antimuzej

Izložba Mangelosovih i Trokutovih sfera trajati će znači tek jedanaest sati, odnosno jednu noć, s petka na subotu, te će tim iznimno rijetkim izložbenim postavom, obilježiti četvrtu godišnjicu Trokutove smrti. Izložba će bit postavljena u Antimuzeju, Antuna Bauera 19, Zagreb.

 

Jedan od svjetski poznatih umjetnika koji su bili mentori ne samo Vladimiru Dodigu Trokutu, nego i njegovom cjeloživotnom umjetničkom projektu Antimuzeja, svakako je osnivač Gorgone Dimitrije Bašičević Mangelos. Nije nikakva tajna kako su Trokut i Mangelos blisko surađivali od Trokutovog dolaska u Zagreb potkraj 1960-ih godina, a ta se suradnja i mentorski odnos intenzivirao kasnije 1970-ih godina, a nastavio se početkom 1980-ih, sve do Mangelosove smrti 1987. godine. Nitko od Trokutovih mentora i uzora nije toliko utjecao i sudjelovao u stvaranju mozaika umjetničkog djela Antimuzeja, kao što je to na izuzetan način činio upravo Mangelos. Upravo je Mangelos predložio Trokutu da dva glavna simbola Antimuzeja budu Muzejska patka i Muzejsko jaje.

Fotografije: Antimuzej