Francuska književnica Annie Ernaux dobitnica je Nobelove nagrade za književnost, objavili su organizatori danas u Stockholmu.

Fantastična Ernaux sa svoje 82 godine, napisala je niz slavnih romana, od kojih su mnogi autobiografski. Njezina prva knjiga, Les armoires vides, objavljena je na francuskom 1974., a na engleskom kao Cleaned Out 1990. Njezino četvrto djelo, La place (1983.) ili A Man’s Place (1992.), istaknulo ju je kao vrsnu književnicu. Nagrada joj je dodijeljena “za hrabrost i kliničku oštrinu kojom razotkriva korijene, otuđenja i kolektivna ograničenja osobnog sjećanja”. Ernauxin rad usko je inspiriran njezinim vlastitim životom, a piše o obitelji, klasi, politici i spolu.

“Njezin rad je beskompromisan i napisan jednostavnim jezikom, čist, a kada ona s velikom hrabrošću i kliničkom oštroumnošću otkriva agoniju iskustva klase, opisujući sram, poniženje, ljubomoru ili nesposobnost da vidi tko je, postigla je nešto vrijedno divljenja i trajno”, rekao je Anders Olsson sa Švedske akademije u četvrtak najavljujući njezino priznanje.” Akademija je poručila da nije uspjela kontaktirati Ernaux prije nego što je otkrila njezinu pobjedu, ali se nadaju da će uskoro saznati za svoje postignuće.

Romane ove hvaljene autorice na hrvatskom možete čitati pod naslovima Godina, Događaj, Jedna žena, a svi su objavljeni u unatrag godinu dana. Nobelova nagrada vrijedna je 10 milijuna švedskih kruna  što čini oko vrtoglavnih 7 milijuna kuna.

Ovaj tjedan već su proglašeni dobitnici Nobela za medicinu, fiziku i kemiju, a sutra će biti poznat dobitnik ovogodišnje Nagrade za mir, najparadoksalniju kategoriju vjerojatno obzirom da i dalje živimo u vrijeme ratova.

Foto: www.annie-ernaux.org