Projekt Animirani šumski svijet u bolničkom prostoru, posvećen je umjetničkoj izvedbi interdisciplinarne i nove umjetničke prakse koja su uključile realizaciju dvije animacije koje su se realizirale s djecom. Nastale animacije su svojom implementacijom u bolnički prostor doprinijele oplemenjivanju vizualnog okruženja bolničkoga prostora pretvarajući ga tako u vizualno „igralište“ za djecu. Ovaj produkt svojom implementacijom doprinijelo je ne samo estetskom ispunjenju prostora već i rehabilitaciji te terapijskom učinku djece u prostoru KBC Zagreb bolnici rebro, na Odjelu Poliklinike za Pedijatriju, dnevne bolnice.

Animirani šumski svijet u bolničkom prostoru

Projekt Animirani šumski svijet u bolničkom prostoru nastavak je surađuje dvaju umjetnica Melinde Šefčić i Lee Vidaković, s težnjom da se u ovom inovativnom radu spoje iskustva prikupljena pri realizaciji pilot projekta Digitalna Fauna: Interaktivna animirana instalacija u bolničkom prostoru kojega su umjetnice realizirale početkom 2022. godine. Rezultati realiziranog projekta ukazuju na veliku potrebu za napretkom i pokretanjem novih tendencija i formi rada i implementacije umjetnosti u bolnički sustav poput animiranih instalacija. Rezultati istraživanja pokazali su učinkovitost ovakvih inovativnih projekata u bolničkom prostoru, a pozitivna reakcija stručnjaka u ovom polju otvorila je vrata širenju i daljnjem razvijanju ovoga projekta uz partnerstvo i nastavak provedbe u proširenom formatu.

Animirani šumski svijet

Animirani šumski svijet

Kada govorimo o samoj formi rada, animacija se smatra sveprisutnim medijem u suvremenoj kulturi pokretne slike, koja se sve više pojavljuje na nekonvencionalnim površinama i u javnim prostorima poput bolnica. Integracije ovakvih projekata u bolničke prostore još su uvijek rijetke, u Hrvatskoj ih ni nema, te tako predstavljaju inovativan pristup oplemenjivanja prostora dinamičnom slikom, gdje luminoznost pokretne slike u prostoru priziva pažnju gledatelje ma gdje se on nalazio. Ovo svojstvo pokretne slike u javnom prostoru pogoduje projiciranju sadržaja koji doprinosi širenju svijesti društva o važnosti unapređenja kvalitete života u bolničkom prostoru kako bi se doprinijelo što uspješnijem, bržem i boljem oporavku pacijenata, skretanja pozornosti s akutnih problema, ali i kvalitetnom ispunjenju vremena prilikom čekanja na pregled, što zna biti i po nekoliko sati zbog velikih gužvi s obzirom na to kako se radi o Kliničkom bolničkom centru Zagreb, koji je ujedno i bolnica nulte kategorije, što znači da na pregled dolaze djeca i obitelji iz čitave Hrvatske.

Umjetnice su, nakon ostvarene financijske potpore od Ministarstva kulture i medija RU i Grada Zagreba, krenule u razradu projektnih aktivnosti, koje su uključile razradu: temu radionica koje su se izvele u suradnji s djecom u Savremenoj galeriji Subotice. Tema radionica odnosila se na prikaz životinja, kukaca i gmizavaca. Sam tijek provođenja radionica bio je dinamičan, djeca su bila jako zainteresirana, bila su svjesna da rade crteže za djecu koja su hospitalizirana, i cijeli tijek radionica bio je jako kreativan, maštovit i rezultirao je brojnim crtežima koje su potom umjetnice selektirale, i odabrale za izvođenje lutaka.

Animirani šumski svijet

Animirani šumski svijet

Nakon provedenih likovnih radionica, tijekom ljetnjih mjeseci, Lea Vidaković i Melinda Šefčić krenule su u nabavku materijala za izvođenje lutaka i scenografije, a potom i u izradu i izvedbu scenografije i lutaka za realizaciju animacija. Šefčić je izvodila crtež šune, u formi 2D crteža listova, palmi, stabla,…, a potom i samih lutaka po uzoru na dječje crteže što su umjetnice (Lea Vidaković i Melinda Šefčić) izvodile tijekom ljetnji mjeseci.

Za realizaciju scenografije bilo je potrebno 2 mjeseca. Krajem Kolovoza 2023. godine krenulo se u izradu scenografije i storyborda, a što su izvodile Lea Vidaković i Melinda Šefčić uz asistenciju animatorice na projektu Katrin Novaković. U ovom su se dijelu i finiširale lutke za animaciju, sitni detalji poput očiju i kljuna, ili nogica.

Animirani šumski svijet

Animirani šumski svijet

Izrada scenografije i stop animacije bio je kompleksan posao koji je izvodila Katrin Novaković u suradnji sa Leom Vidaković te im je u svemu asistirala Melinde Šefčić. Scenografija se izrađivala nekoliko dana, testirali su se kadrovi, dovršavali i izrađivali su se dodatni mali kukci.

Nakon finaliziranja storyboarda, odlučili smo se za 2 kratka filma – jedan sa bubama, a drugi sa pticama i leptirima. Film sa bubama se događa na šumskom tlu i na listovima, u donjem dijelu scenografije, dok se film sa pticama događa u gornjem dijelu, u krošnjama drveća i na granama. Nakon postavljanja scenografije, slijedilo je namještanje svjetla i odabir kadrova i pozicija životinja. Namješteno je generalno, glavno svjetlo za cijelu šumu, a pri svakom kadru se dodavalo posebno svjetlo kako bi lutke došle do izražaja i kako bi se kreirala odgovarajuća atmosfera.

Animirani šumski svijet

Katrin Novaković je animirala sve pokrete životinja, i taj proces je trajao oko mjesec dana. Nakon što je Katrin završila animacije, slijedila je montaža i postprodukcija slike koju je radila Lea Vidaković. Tijekom postprodukcije slike, rigovi koji su držali životinje u pokretu su izbrisani, i uklonjene su male greške i neželjena pomicanja scenografije. Nakon montaže 2 filma, Lea je stavila zvuk na postojeće animacije. Zvuk je dodat iz besplatne baze zvukova sa freesound.org.

Animirani šumski svijet

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH te Grada Zagreba.

Animatorica na projektu: Katrin Novaković

Partner na projektu:  KBC Zagreb, bolnica Rebro

Bolnica Rebro ukrašena je s dva nova šarena murala