U Vrtiću u Zapruđu nedavno je došlo do prekrasnog dodatka – nova, ljepša fasada trafostanice koja sada odiše umjetničkim duhom, zahvaljujući intervenciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u suradnji s Dječjim vrtićem ”Zapruđe” te HEP – Operatorom distribucijskog sustava.

Živopisni mural oslikala je Agata Lučić, članica HDLU-a, koja je svojim talentom donijela čaroliju bajki na zidove trafostanice. No ova intervencija nije slučajnost – naime, ona je dio obilježavanja 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić Mažuranić, jedne od najvažnijih figura u povijesti hrvatske dječje književnosti.

“Volim Ivanine priče iako su pisane u nekom drugom vremenu. U njima me intrigiraju razni likovi kojima prikazuje spektar osobina i osjećaja, magična stvorenja potaknuta slavenskom mitologijom, te univerzalna tema – sukob dobra i zla”, rekla nam je Agata. 

Agata priznaje da nije previše razmišljala o dječjoj perspektivi dok je razrađivala skicu za mural. No odabrala je dijelove priče koji su je zaintrigirali i koje je mogla prilagoditi površini trafostanice. Ističe kako je važno zadržati autentičnost priče čak i kad je namijenjena djeci, poput ilustracija slikovnica. Agata ne želi umanjiti složenost priče ili motive zbog dječje publike.

Priprema skice zahtijevala je pažljivo razmišljanje o rasporedu motiva na površini trafostanice, uzimajući u obzir metalna vrata i prozore s rešetkama. Iako je njezin rad namijenjen djeci, Agata nije pokušavala pojednostaviti svoj stil ili teme, već se vodila pričom i atmosferom originalnih djela.

Tijekom stvaranja murala, Agati je bilo drago primijetiti kako neki roditelji ili stariji prepoznaju priče koje su inspirirale njezin rad. Nadajući se da će to biti poticaj za zajedničko čitanje knjiga poput “Priče iz davnine” ili “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”, Agata se nada da će njezin mural potaknuti ljude na istraživanje i uživanje u klasičnim djelima dječje književnosti.

Jedan od najintrigantnijih aspekata ovog umjetničkog djela su skriveni simboli: “Šumu Striborovu“ prikazala sam više kroz zimsku atmosferu, osim zida sa Striborom i Domaćima koji su u proljetnom periodu. Pozadina tri zida s motivima iz “Šume Striborove” oslikana je svjetlo plavom bojom, dok sam za zid s motivima iz “Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića” izabrala tamnoplavu i tako dobila lijep kontrast između te dvije priče, ali i simboliku dana i noći.”

FOTO: Vanja Babić