Ako ste se ikada pitali koji bi bio najbolji način za predstaviti novo vino, ovo što je pripremila ekipa iz Wine & Heritage hotela ROXANICH u Motovnu, mogao bi biti odgovor. Poseban je osjećaj probati nešto potpuno novo na tržištu vina, a oni su cijelu večer dizajnirali tako da vodi potpunom iščekivanju i uživanju u njihovoj novoj etiketi DiTe 2015.

Okupili smo se u prekrasnom ambijentu hotela ROXANICH koji svoje goste osvaja zanimljivim dizajnom, vrhunskom ponudom i impresivnom prirodnom ljepotom koje ga okružuje. S pogledom na Motovun, u središtu zelenih vinograda i s nevjerojatno opuštenom atmosferom, imali smo eksluzivnu priliku probati njihovo novo vino. 

Svečanim eventom predstavili su nam DiTe 2015., vino koje je spojilo Istru i Pelješac u jednoj boci. Nastalo je dugogodišnjom vizijom Mladena Rožanića koji je će zauvijek biti prvi vinar koji je na ovakav način spojio Dingač i Teran. Od te je kupaže nastalo i ime, a ovo vino s pričom će oduševiti ljubitelje vrhunske kvalitete. 

Večer dizajnirana da potakne iščekivanje 

Prije svega, moram napomenuti da je cijela večer bila odlično zamišljena, pa je u gostima potaknula uzbuđeno iščekivanje novog vina. Dočekala nas je Lara Rožanić, voditeljica hotela i vinarije Roxanich, atmosferu je držao elegantnom i opuštenom Saša Lozar, koji nam je izveo i svoj novi singl Vrijeme, a obratio nam se i chef kuhinje, Žiga Klemenc.

Pripremio je impresivan meni od namirnica koje se mogu pronaći u krugu 30 kilometara, a njegove su kombinacije okusa, goste ostavile bez riječi. Kako bismo imali dobar uvod u ono što smo došli upoznati, kušali smo Roxanich Malvazijicu, Rožicu (rose od borgonje), Issa Red (od Plavca maloga) i onda je došao red na senzaciju večeri – Dite 2015. 

Dite 2015 – spoj Dingača i Terana

Nitko na tržištu do sada nije spojio ovakva dva vina u omjeru 50 – 50. Bila je ovo dugogodišnja želja Mladena Rožanića, vinara, vizionara i tvorca vinskog brenda Roxanich, koji je vidio idealnu kombinaciju u ovim sortama. Teranove kiseline odlično osvježe Dingač, dok struktura i tijelo Dingača potpuno obogaćuju Teran, a svaka je sorta odležala pet godina, da bi ih spojili 6 mjeseci prije buteljiranja. Berbe su iz 2015. godine, a ukupno su proizveli 40hL vina.

Uz Laru, vino nam je kroz organoleptiku predstavio poznati hrvatski sommelier Emil Perdec koji je poseban naglasak stavio i na neočekivanu boju:

Prekrasno živahna rubin crvena boja, vino je bistro, jako me iznenadila prozirnost. Očekivao bi kad se spoji teran i dingač da će biti duboka rubin boja međutim ovo je blago prozirna rubin crvena boja. Tu se prepoznaje i Mladenov stil, sva njegova vina su eleganta i pitka.”

Zamislite ugodno druženje uz glazbu, vrhunsku hranu, zalazak sunca iza vinograda i mogućnost da budete među prvima koji će probati vino o kojem će se pričati godinama. To su uspjeli stvoriti u ROXANICH hotelu – iskustvo o kojem sanja svaki ljubitelj vina. 

Gastro priče i preporuke Andree Pančur možete pratiti i na njezinom blogu Andreine priče.