Amsterdam zabranjuje brodove za krstarenje kako bi ograničio posjetitelje i smanjio zagađenje. 

Gradsko vijeće Amsterdama odobrilo je prijedlog o zabrani brodova za krstarenje koji “zagađuju okoliš” kao dio najnovijeg poteza grada za suzbijanje prekomjernog turizma.  Glasnogovornik zamjenice gradonačelnika Amsterdama Hester van Buren, rekao je za CNN da je vijeće u četvrtak odobrilo prijedlog za zatvaranje gradskog terminala.

To znači da će se središnji terminal za krstarenja na rijeci IJ u blizini amsterdamske glavne željezničke stanice zatvoriti. Kruzeri su postali simbol problema masovnog turizma, s više od 100 privezišta u glavnom gradu svake godine.Vijeće je već pokušavalo “pročistiti” grad, zabranjujući pušenje kanabisa na ulicama četvrti crvenih svjetiljki, no čini se da to nije bilo dovoljno.

Amsterdam je tako postao žrtva vlastite popularnosti, privlačeći 20 milijuna posjetitelja godišnje.

“Kruzeri u središtu grada ne uklapaju se u zadatak Amsterdama da smanji broj turista”, rekla je Ilana Rooderkerk iz liberalne stranke D66.

Drugi ključni razlog za uklanjanje kruzera je smanjenje razine onečišćenja zraka u Amsterdamu. Studija iz 2021. godine o jednom velikom kruzeru pokazala je da je proizveo iste razine dušikovih oksida (NOx) u jednom danu kao 30 tisuća kamiona.

Foto: Profimedia.hr, Pexels