Da, došlo je proljeće, ali s njime nažalost i – alergije. Baš kad smo mislili da nam „ništa neće ovi dan pokvarit“, započeli smo brisati nos i učestalo kihati. Ipak, nije sve tako sivo jer, uz klasične antihistaminike, postoje i prirodne opcije koje će pomoći u olakšavanju simptoma alergije

Neki od načina na koje se u sezoni alergija možete zaštititi od neugodnih reakcija poput suznih očiju, otečenosti, kihanja ili svrbeži su zatvaranje prozora, izbjegavanje boravka na otvorenom za vrijeme sunčanog ili vjetrovitog vremena, umivanje i pranje ruku i kose nakon boravka vani i planiranje aktivnosti na otvorenom nakon što padne kiša. Da, ovo sve zvuči dobro za one koji ne vole sunce nakon duge zime. Koliko je njih? Pokušat ćemo pogoditi pa reći – malo. Ako biste uz ove učinkovite savjete ipak htjeli isprobati još neke prirodne dodatke koji će pomoći kod prevencije ili ublažavanja alergijskih reakcija, evo nekoliko ideja.

Zelena magma

Ovo je prirodan dodatak prehrani od dehidriranog praha mladog lišća ječma dobiven postupkom kojim su očuvani svi vrijedni nutritivni sastojci. Zbog moćnog i snažnog sastava od vitamina i minerala, zelena magma osigurava ravnotežu organizma, eliminira toksine i pritom jača imunitet. Ona između ostalog sadrži klorofil, aktivne enzime, antioksidanse, folnu kiselinu i kalij, a zbog te sinergije sastojaka mnogi ovu formulu koriste upravo u borbi protiv alergija. Kada se pomiješa s vodom ili drugom tekućinom poput biljnog mlijeka, nastaje napitak koji će pomoći kod detoksa organizma, a pritom djeluje protuupalno i antibakterijski. Važno je ne konzumirati zelenu magmu s toplom tekućinom jer će se tako poništiti djelovanje nutritivnih sastojaka. Dostupna je kao prah ili u tabletama, a osim kod alergija i općenitog blagotvornog djelovanja na organizam, pomaže i kod povišenog kolesterola te želučanih i kožnih problema.

Ulje crnog kima

Riječ je o izrazito potentnom lijeku koji se preporuča za širok spektar zdravstvenih poteškoća. Naime, sjemenke crnog kima imaju izvrstan kemijski sastav pa njihovo ulje nakon dugoročne upotrebe daje izvanredne rezultate. Ulje crnog kima je prirodni antihistaminik i jedan od najpopularnijih prirodnih sastojaka za prevenciju alergije. Kako bi se organizam pripremio za povišenu razinu alergena, konzumacija ulja može se započeti i nekoliko mjeseci prije nego što krene sezona alergija. Ipak, djeluje i u akutnoj fazi te se s tretmanom preporuča završiti tek u jesen. Iako postoji i u obliku kapsula, najčešće se uzima kao ulje i to tri puta dnevno nakon obroka u količini jedne čajne žličice. Ima specifičan gorak okus koji uspoređuju s kombinacijom papra i origana pa se, osim kao dodatak prehrani, može koristiti i kao začin u jelima. Važno je za napomenuti da se, iako općenito ima povoljna svojstva za organizam, ne preporuča trudnicama i dojiljama.

Kopriva

Još jedan prirodni antihistaminik koji čisti cijeli organizam te tako pomaže (i) kod alergija. Kod prevencije se može koristiti tinktura koja se koristi jednom dnevno po 30-ak kapi, a za vrijeme sezone alergija i do tri puta na dan. Tu je i možda omiljeni način konzumiranja koprive – kao čaj. Tri šalice dnevno pomoći će kod ublažavanja alergijske reakcije, a posebice dobro djeluje u kombinaciji s majčinom dušicom koja ublažava kašalj i umiruje upaljeno grlo. Čaj napravite od dvije velike žlice listića koprive i jedne velike žlice majčine dušice koje zatim prelijte s pola litre kipuće vode. Blagotvoran čaj spreman je nakon 15 minuta!

 

Foto: Unsplash