Još u rujnu prošle godine u Ljubljani je otvorena izložba “Henri Cartier-Bresson: Tête à tête” posvećena veliko francuskom fotografu koji je uvelike definirao dokumentarnu fotografiju. Zbog velikog interesa izložba je produžena do 9. svibnja, do kada ju možete pogledati u galeriji Cankarjevog doma.

Tijekom svoje duge karijere Henri Cartier-Bresson realizirao je na stotine portreta slavnih ličnosti kao i onih potpuno nepoznatih. Tijekom pripreme za svoju knjigu 1998. pod imenom “Tête à Tête” istraživao je svoje negative i odabrao 121 portret koji čine ovu izložbu u Ljubljani. Najranije fotografije iz ove serije datiraju iz tridesetih godina, razdoblja tijekom kojeg je kupio svoju prvu Leicu i putovao Europom sa svojim prijateljem Andréom Pieyreom de Mandiarguesom; s kojim je započeo razrađivati svoj fotografski stil. Posljednji portreti, prožeti vedrinom, snimljeni su na kraju njegove fotografske karijere, kada Cartier-Bresson odlučuje napustiti fotografiju radi povratka svojoj prvoj strasti, crtežu.

Marilyn Monroe, 1960; © Fondation Henri Cartier Bresson / Magnum Photos

Svi ovi portreti odražavaju dvadeseto stoljeće, bogatstvo HCB-ovog rada i njegov ukus za književnost i slikarstvo: od Pabla Picassa, Henrija Matissea, Simone de Beauvoir četrdesetih, preko Roberta Doisneaua 1986. godine, u prolazu Marilyn Monroe, Alberta Giacomettija i Coco Chanel šezdesetih. Kroz ove portrete Henri Cartier-Bresson uspio je u jednoj sekundi zabilježiti vječnost oka, unutarnju tišinu voljne žrtve.

Pablo Picasso, 1944; © Fondation Henri Cartier Bresson / Magnum Photos

Bio je jedan, i zapravo još uvijek je, najvažnijih ličnosti svjetske fotografije. Ova je izložba naša topla preporuka ako se nađete u Ljubljani. Izložba je ostvarena u suradnji s Fondacijom Henri Cartier-Bresson.

Foto: naslovna Coco Chanel, 1964; © Fondation Henri Cartier Bresson / Magnum Photos