Svijet prirode, njezinih čudesnih boja i uzoraka, inspiracija su u mnogočemu. Nama je palo na pamet, kako bi ovakvi uzorci lijepo izgledali kao tetovaža. Ako ste u potrazi za inspiracijom za novu tetovažu, možda vam ova besplatna digitalna biološka riznica pomogne u tome.

Knjižnica baštine biološke raznolikosti na adresi biodiversitylibrary.org nazvana je najvećom svjetskom digitalnom knjižnicom s otvorenim pristupom resursima o prirodnoj povijesti i biološkoj raznolikosti. Trenutno svijet proživljava veliku krizu izumiranja i raširene klimatske promjene, a ovo je vrijedan alat zapisivanje povijesti.

Svjesni izreke “više glava pametnije su nego jedna”, organizatori spomenute online adrese pokrenuli su međunarodnu Knjižnicu biološke raznolikosti kako bi se prikupili resursi iz knjižnica širom svijeta, potaknuvši na unapređivanje globalnih istraživanja digitalizacijom njihovih zbirki i pružanje besplatnog pristupa svom katalogu širom svijeta.

No, ova bogata digitalna riznica ne staje samo na pružanju sadržaja u istraživačke svrhe, već je i fantastičan izvor inspiracije za kreativce i izvrstan obrazovni alat. Djelatnici BHL-a su 2011. počeli objavljivati ilustracije stvorene u proteklih 500 godina iz knjiga u svojim zbirkama. Sada zbirka @BioDivLibrary na Flickru nudi više od 270.000 slika prirode, posebno kurirane od strane knjige, subjekta i suradnika. Naći ćete kombinaciju različitih albuma – od “Drveća Velike Britanije i Irske” do “Ptice divljači iz Indije, Burme i Cejlona”.

Foto: Biodiversitylibrary.org / Flickr