Debelo smo zagazili u tzv. “award season” i dok čekamo dodjelu nagrada Oscar i završetak sezone dodjele nagrada, ne možemo ne primjetiti da kroz sljedećih mjesec, dva u svjetska kina dolaze zanimljivi filmovi. 

Izdvojili smo ih nekoliko čije se premijere očekuju ovog proljeća, izgledaju prilično dobro i zabavno, a jedan nas posebno veseli. Probajte pogodit koji!

Air

Film prati povijest prodavača cipela Sonnyja Vaccara i kako je vodio brend Nike u potrazi za najvećim sportašem u povijesti košarke: Michaelom Jordanom. Film je režirao Ben Affleck, a scenarij je napisao Alex Convery. U filmu glume Matt Damon, Affleck, Jason Bateman, Chris Messina, Marlon Wayans, Chris Tucker i Viola Davis.

Film bi premijeru trebao imati u SAD -u 5. travnja.

The Covenant

“Guy Ritchie’s The Covenant” (ili jednostavno, “The Covenant”) akcijski je triler film čiji je koscenarist, koproducent i redatelj Guy Ritchie. U filmu glume Jake Gyllenhaal i Dar Salim. Film donosi napetu, potresnu priču o naredniku Johnu, koji je na svojoj posljednjoj dužnosti u Afganistanu udružen s lokalnim prevoditeljem Ahmedom te koji riskira vlastiti život kako bi nosio ozlijeđenog Johna preko kilometera i kilometara iscrpljujućeg terena na sigurno. John se spašava, a Ahmed ostaje zarobljen u Afganistanu. John se odlučuje vratiti kako bi ga izbavio van.

Premijera filma je zakazana u Sjedinjenim Državama 21. travnja.

Champions

“Champions” je američka sportska komedija koju je režirao Bobby Farrelly u svom solo redateljskom prvijencu, a scenarist je Mark Rizzo. To je remake na engleskom jeziku istoimenog španjolskog filma iz 2018., a u njemu glume Woody Harrelson, Kaitlin Olson, Ernie Hudson i Cheech Marin.

Temperamentni malokošarkaški trener nađe se u pravnim problemima, a kako bi zadovoljio uvjet društveno korisnog rada mora trenirati tim igrača s intelektualnim poteškoćama. Uskoro se natječu za mjesto na Specijalnoj olimpijadi.

Premijera filma je u SAD-u predviđena za 10. ožujka.

Paint

“Paint” je američka nezavisna komedija koju je napisao i režirao Brit McAdams. U filmu glume Owen Wilson, Michaela Watkins, Wendi McLendon-Covey, Ciara Renée, Lucy Freyer, Lusia Strus i Stephen Root. U središtu filma je Carl Nargle, koji je bio domaćin najvećeg slikarskog showa u Vermontu gotovo tri desetljeća. Dok je Carlov prepoznatljivi šapat dugo držao gledatelje od Pittsfielda do St. Albansa bez daha na svakom njegovom potezu, postaja na kraju zapošljava mlađeg, boljeg slikara koji krade sve (i svakoga) što Carl voli.

Film izgleda kao da su tvorci snimili biopic o Bobu Rossu, no kao da i nisu. Bit će zanimljivo pogledati film i donijeti zaključke koliko je zapravo utemeljen na stvarnoj osobi, slavnom tv slikaru.

Premijera filma u SAD-u je zakazana za  7. travnja 2023.

Fotografija: still iz filma Air