Otok Burgh, privatni otok uz obalu Birgbury-on-Sea u južnom Devonu u Engleskoj, sada je na tržištu.

Možda vam na prvu ova informacija ništa ne znači, no, vjerni ljubitelji Agathe Christie sjetit će se da je upravo na ovom otoku spisateljica boravila i nalazila inspiraciju za svoje romane. Čak je na Burghou imala svoje “utočište” koje po njoj danas nosi ime “Agatha’s Beach House”.

Otok Burgh, koji se još naziva i “vjetrovito čudo na obali Devona”, na tržištu je za 15 milijuna funti. Ako kupite otok od 21 hektara, kupit ćete i njegov pub, kuću na plaži i njegovo središnje mjesto: spektakularni hotel Burgh Island s 25 spavaćih soba. 

Još posebnija činjenica je da je ovaj hotel vjerni primjer arhitekture Art Decoa, pa je njegova vrijednost time još i veća.

‘Rijetkost je da hotel takvog karaktera i baštine dođe na otvoreno tržište. Hotel Burgh Island zadivljujući je primjer arhitekture Art Decoa, prožet je nevjerojatnom poviješću i gostima pruža sofisticirano i jedinstveno iskustvo’, kaže Matthew Smith, partner u timu hotelskih agencija u Knight Franku.

Prema pričama, smatra se da je ovaj otok bio it destinacija brojnim poznatim i utjecajnim ljudima. Priča se da su u otočnom hotelu odsjeli Nancy Cunard, Noël Coward, Josephine Baker te vojvoda i vojvotkinja od Windsora.

No, ipak, najznačajnijom gošćom smatra se Agatha Christie, čiji su romani “A onda ih nije bilo” i “Zlo pod suncem” inspirirani upravo Burghom.

 

Foto: Booking