Svakoga tjedna donosimo pregled vijesti iz područja politike i društva, a ovaj put stižu novosti o trovanju ruskog oligarha, Finskoj i NATO-u te mladim i hrabrim Afganistankama

Finska čini veliki korak povjerenja prema NATO-u

Podrška Finske za ulazak u NATO udvostručila se u odnosu na samo godinu dana, a većina sada izražava podršku po prvi put od početka anketiranja 1984. godine. Finski poslovni i politički forum EVA prikuplja podatke dvaput godišnje gotovo 40 godina kako bi pratio stavove i vrijednosti, što uključuje politiku, ekonomiju, vanjske odnose, okoliš i dobrobit. Glavni među tim interesima ostaje bi li Finska trebala pristupiti NATO-u.

Rezultati iz jeseni 2021. pokazali su da samo 26 % stanovništva podržava pridruživanje NATO-u, ali nakon ruske invazije na Ukrajinu taj je broj skočio na 60 % potpore članstvu u NATO-u. Isti postotak Finaca podržava ovogodišnje donošenje odluke o tom pitanju.

Kako je istaknula skupina iza foruma EVA: “Promjena stavova uočena u anketi rezultat je reakcije Finaca na promjenu njihovog sigurnosnog okruženja, što je, čini se, ostavilo staru filozofiju sigurnosne politike, koja je dominirala u Finskoj dugi niz godina, bez temelja.”

U studiji se navodi da je Rusija pokazala da “ne poštuje suverenitet svog susjeda” i da je ostvarila “užasnu prirodu obrambenog rata koji se vodi na vlastitom teritoriju zemlje”. Moramo priznati da nismo šokirani.

Ruski oligarh Roman Abramovič otrovan zajedno s ukrajinskim pregovaračima

Wall Street Journal je nedavno izvijestio da su vlasnika Chelsea FC-a, Romana Abramoviča, vjerojatno otrovali nakon što su se pojavili simptomi nakon sastanka u Kijevu ranije ovog mjeseca.

Abramovič i dvojica visokih ukrajinskih dužnosnika navodno imaju ljuštenje kožu na licu i rukama, crvene oči i stalno i bolno suzenje očiju, izvještava list.

Smatra se da životi Abramoviča i dvojice muških mirovnih pregovarača nisu u opasnosti zbog očitog trovanja za koje se okrivljuje ‘neidentificirano kemijsko oružje’. Incident će vjerojatno pokrenuti ozbiljna sigurnosna pitanja o nastavku mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine i umiješanosti predsjednika Zelenskog.

Ovo nije prvi put da se gleda u smjeru Rusije kad je riječ o trovanju. Rusija je naširoko okrivljena za niz trovanja diljem svijeta, uključujući sumnjivu smrt Putinovog kritičara Aleksandra Litvinjenka i gotovo smrtonosno trovanje oporbenog lika Alekseja Navaljnog.

Istraživačka medijska grupa Bellingcat priopćila je da se posljednji incident dogodio u noći s 3. na 4. ožujka, pri čemu su tri osobe imale ‘simptome u skladu s trovanjem kemijskim oružjem’, uključujući ruskog oligarha koji je postao pregovarač Abramovich.

Stručnjaci vjeruju da je u ovom slučaju sumnjivi napad bio namijenjen zastrašivanju žrtava, a ne nanošenju štete opasne po život. Nije neka utjeha.

Afganistanke prosvjeduju i traže da talibani ponovno otvore škole

“Dopustit ćemo ženama da rade i studiraju. Imamo okvire, naravno. Žene će biti vrlo aktivne u društvu, ali u okviru islama”, rekao je Zabihullah Mujahid, glasnogovornik grupe, na konferenciji za novinare 16. kolovoza 2021. No skepsa mnogih diljem svijeta ispala je opravdana. Od tada je otvaranje srednje škole za djevojčice zaustavljeno. a sloboda tiska se pogoršala, zbog čega su stotine novinara prisiljeni pobjeći iz zemlje radi sigurnosti.
Više od dvadesetak djevojaka i žena prosvjedovalo je ispred Ministarstva obrazovanja protiv talibanske odluke da zatvore škole.

Više od dvadesetak djevojaka i žena organiziralo je prosvjede ispred Ministarstva obrazovanja u glavnom gradu Kabulu, nekoliko dana nakon što je talibanska administracija zatvorila srednje škole za djevojčice do daljnjega, nakon čega je afganistanska skupina optužena da nije ispunila svoje obećanje o visokom obrazovanju za djevojke.

Tisuće veselih djevojaka diljem Afganistana pohrlile su u institucije za učenje u srijedu – datum koji je ministarstvo obrazovanja odredilo za nastavak nastave za djevojčice svih dobnih skupina. No samo nekoliko sati nakon prvog dana, ministarstvo je objavilo preokret politike zbog kojeg su mladi rekli da se osjećaju izdanima, a strane vlade izrazile su bijes. SAD je u petak otkazao planirane razgovore s talibanima u Kataru koji su trebali riješiti ključna gospodarska pitanja nakon odluke da zatvori škole.

Odluka, koju Talibani tek trebaju objasniti, znači da djevojčice iznad šestog razreda neće moći pohađati školu. “Otvorite škole! Pravda, pravda!” skandirale su hrabre prosvjednice prošli vikend, a neke su nosile školske knjige dok su se okupljale na gradskom trgu u Kabulu.

Držale su transparente na kojima je pisalo “Obrazovanje je naše temeljno pravo, a ne politički plan”, dok su marširale i kasnije se razišle kada su talibanski borci stigli na mjesto događaja.

Prosvjed je bio prvi koji su održale žene u tjednima nakon što su talibani okupili vođe početnih demonstracija održanih nakon što su se vratili na vlast u kolovozu nakon što je vlada Ashrafa Ghanija koju podržava Zapad pala nakon višemjesečne vojne ofenzive talibana.

Od povratka na vlast 15. kolovoza prošle godine, talibani su vratili 20 godina unatrag na uspjehe žena u zemlji, koje su bile istisnute s mnogih državnih poslova, zabranjeno im je da putuju same i naredile diktate o ženskim haljinama. Neke su se afganistanske žene u početku suprotstavljale talibanskim rubnicima, održavajući male prosvjede na kojima su zahtijevale pravo na obrazovanje i rad. No, talibani su ubrzo pokupili vođe prosvjeda te istovremeno negirali da su zatočene. Od mnogih se više nije dobila informacija gdje su.

 

Foto: Paula Bronstein/Getty Images News