Advent u Zagrebu nastavio je podizati gastronomsku stranu priče na novu razinu. Nakon prošlogodišnje opsesije dubai fritulama i germknedlama, ovog adventa na kućicama možete kušati konkretniju i domišljatiju ponudu
Otvoren je svega nekoliko dana, no Advent u Zagrebu već je iznjedrio gastro hitove. Neku ćete inačicu viralnih zalogaja pronaći na gotovo svim adventskim lokacijama. Ponuda je svestrana, no ona najpopularnija jela odlikuju se kombinacijom klasike i inovativnog pristupa koji donosi twist u teksturi, okusu i samom načinu pripreme.
Što jesti na adventu u Zagrebu?
Mnogobrojna su i prva gostovanja na Adventu, što ga čini još zanimljivijim i izvrsnim za upoznavanje s ponudom nerazvikanih barova i restorana. Zahvaljujući takvoj ponudi, pripremite se na redove na kućicama i cijene koje je zapravo prate – jer u pitanju većinom nisu mali zalogaji, već konkretnija jela iza kojih ponekad stoje i neki od najaktivnijih chefova na našoj sceni.
U nastavku donosimo nekoliko istaknutih jela koja su privukla najviše pažnje.
Picnic & Mingle – Fun Pastrami
View this post on Instagram
Jedan od najpopularnijih sendviča ove je godine pastrami s kućica Picnic Mingle & Fun koja se nalazi na Fuliranju. Napravljen je od tanko rezanih goveđih prsa koja se nalaze u tostiranom kruhu koji nabavljaju od Boogie Bakeryja. Za dozu kiselosti i slatkoće dodan je kiseli kupus, a notu kremoznosti dodaju majoneza i rastopljeni sir. Pastrami originalno dolazi iz Rumunjske, a proširio se SAD-om, posebice New Yorkom u kojem se danas prodaje u mnogobrojnim njujorškim delijima. U ponudi domaćih street food barova nije toliko zastupljen pa je ovo idealna prilika da ga isprobate.
Brûlée Bar – Crème brûlée krafne
View this post on Instagram
Na Fuliranju ćete pronaći još jedan viralni hit koji dolazi s kućice Brûlée Bar. Na Advent donose nešto sasvim novo, što u moru originalnih slastica ipak još nismo imali na adventskim kućicama. Radi se o krafnama koje su dorađene na način da kombiniraju tehniku kultnog francuskog deserta crème brûlée. Krafne imaju različita punjenja – primjerice classic, čokoladno i pistacija. Završni touch daju im krema i šećer na vrhu koji se potom zapali kako bi se karamelizirao i podsjećao na crème brûlée. Francuski klasik inače je poznat po desertnoj kremi od vanilije koja je prekrivena karameliziranim šećerom koji, pri konzumaciji, puca pod žličicom i stvara zanimljivu teksturu.
BioMania – Veganski sarma burek
View this post on Instagram
Kod hotela Esplanade Zagreb pronaći ćete kućicu restorana BioMania. Specifična je po svojoj veganskoj i gluten-free ponudi ukusnih poznatih jela, no ponajviše se ističe sarma burek. Napravljen u veganskoj i gluten-free izvedbi, burek ima svoju klasičnu formu, a okusom podsjeća na sarme. Punjen je dimljenim tofuom i rižom. Ovo je prvo gostovanje BioManije u posljednjih šest godina, pa je idealna prilika da isprobamo osvježenu ponudu restorana.
Rougemarin – Fritulinka
View this post on Instagram
Viralna jela nisu zaobišla ni Baš Naš. Tamo se smjestila Rougemarinova kućica koja donosi novi desert iz restorana Marina Medaka. U rekordnom se vremenu pozicionirao kao najzanimljiviji slatki novitet adventa. Radi se o fritulinki, spoju klasične fritule i palačinke. Dva klasika čine desert koji je zapravo mekana palačinka umotana u tijesto fritule, ispečena i potom posuta cimetnim šećerom. Možete birati između različitih punjenja – pekmeza od šljiva, čokoladne kreme, pekmeza od marelice s karamelom i mandarinom, jabuke te pistacije.
Ice House – Ice puffs
View this post on Instagram
Na EU Adventu očekuju vas klasici, ali i jedna nova kućica koja nudi inovativan koncept. Ice House ove godine predstavlja takozvane ice puffs, kukuruzne kuglice ohlađene tekućim dušikom. Iako s gurmanske strane jelo nema težinu drugih na ovom popisu, ističe se vizualnim dojmom zbog kojeg ih je nemoguće ne probati. Nude i Ice Dubai, svoju verziju pohanog sladoleda, te Ice Smoke koktele koji se dime i stvaraju jedinstveno iskustvo konzumacije.
Strikoman’s Bistro – Octo-dog
View this post on Instagram
Još je jedan novi restoran ove godine stigao na Fuliranje. Radi se o Strikoman’s Bistrou koji u moru mesnih delicija donosi morski street food u centar Zagreba. Uz tuna gulaš, ističu se hot dogom s twistom. Njihov octo-dog sadrži ukusne i konkretne komade hobotnice u tempuri, a okusi su izbalansirani u klasičnom hot dog pecivu. Možete još isprobati porchetta sendvič, a uz octo-dog hit je i njihov beef tartar.
ŠišCo. by Mario Mihelj – Šiš kobasice
View this post on Instagram
Chef Mario Mihelj sudjeluje na zagrebačkom Fuliranju svojom kućicom ŠišCo by Mario Mihelj. Umjesto klasičnih kobasica, u posebnom lepinja pecivu poslužuju se šiš kobasice s raznim posipima i dodacima. Klasičan hot dog tako dobiva originalan štih koji podsjeća na jela s roštilja. Možete birati Just Beef, aktualni bestseler, Beef ‘Nduju te Pig & Cheese.
Dante Tapas and More – Baošticada
View this post on Instagram
Dante Tapas & More na inovativan način prezentira klasičnu pašticadu. Umjesto s njokima, pašticadu ćete dobiti u kineskom bao bun pecivu. Ovaj spoj dalmatinskog klasika i azijske kuhinje brzo ih je pozicionirao među najatraktivnije kućice na Fuliranju. Pašticadu čine još posebnijom dodatak tostiranih lješnjaka i ukiseljene mrkve. Na kućici još vrijedi isprobati i kobasicu Señor Spicy, idealnu za sve koji vole ljutkaste kobasice.
Foto: PR, Instagram / Fuliranje (Sandro Sklepić, Ivan Bulat)

