Advent u Zagrebu nastavio je podizati gastronomsku stranu priče na novu razinu. Nakon prošlogodišnje opsesije dubai fritulama i germknedlama, ovog adventa na kućicama možete kušati konkretniju i domišljatiju ponudu

Otvoren je svega nekoliko dana, no Advent u Zagrebu već je iznjedrio gastro hitove. Neku ćete inačicu viralnih zalogaja pronaći na gotovo svim adventskim lokacijama. Ponuda je svestrana, no ona najpopularnija jela odlikuju se kombinacijom klasike i inovativnog pristupa koji donosi twist u teksturi, okusu i samom načinu pripreme.

Što jesti na adventu u Zagrebu?

Mnogobrojna su i prva gostovanja na Adventu, što ga čini još zanimljivijim i izvrsnim za upoznavanje s ponudom nerazvikanih barova i restorana. Zahvaljujući takvoj ponudi, pripremite se na redove na kućicama i cijene koje je zapravo prate – jer u pitanju većinom nisu mali zalogaji, već konkretnija jela iza kojih ponekad stoje i neki od najaktivnijih chefova na našoj sceni.

U nastavku donosimo nekoliko istaknutih jela koja su privukla najviše pažnje.

Picnic & Mingle – Fun Pastrami

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fuliranje (@fuliranje)

Jedan od najpopularnijih sendviča ove je godine pastrami s kućica Picnic Mingle & Fun koja se nalazi na Fuliranju. Napravljen je od tanko rezanih goveđih prsa koja se nalaze u tostiranom kruhu koji nabavljaju od Boogie Bakeryja. Za dozu kiselosti i slatkoće dodan je kiseli kupus, a notu kremoznosti dodaju majoneza i rastopljeni sir. Pastrami originalno dolazi iz Rumunjske, a proširio se SAD-om, posebice New Yorkom u kojem se danas prodaje u mnogobrojnim njujorškim delijima. U ponudi domaćih street food barova nije toliko zastupljen pa je ovo idealna prilika da ga isprobate.

Brûlée Bar – Crème brûlée krafne

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fuliranje (@fuliranje)

Na Fuliranju ćete pronaći još jedan viralni hit koji dolazi s kućice Brûlée Bar. Na Advent donose nešto sasvim novo, što u moru originalnih slastica ipak još nismo imali na adventskim kućicama. Radi se o krafnama koje su dorađene na način da kombiniraju tehniku kultnog francuskog deserta crème brûlée. Krafne imaju različita punjenja – primjerice classic, čokoladno i pistacija. Završni touch daju im krema i šećer na vrhu koji se potom zapali kako bi se karamelizirao i podsjećao na crème brûlée. Francuski klasik inače je poznat po desertnoj kremi od vanilije koja je prekrivena karameliziranim šećerom koji, pri konzumaciji, puca pod žličicom i stvara zanimljivu teksturu.


BioMania – Veganski sarma burek

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gostiona (@gostiona_by_slaven)

Kod hotela Esplanade Zagreb pronaći ćete kućicu restorana BioMania. Specifična je po svojoj veganskoj i gluten-free ponudi ukusnih poznatih jela, no ponajviše se ističe sarma burek. Napravljen u veganskoj i gluten-free izvedbi, burek ima svoju klasičnu formu, a okusom podsjeća na sarme. Punjen je dimljenim tofuom i rižom. Ovo je prvo gostovanje BioManije u posljednjih šest godina, pa je idealna prilika da isprobamo osvježenu ponudu restorana.

Rougemarin – Fritulinka

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rougemarin (@rougemarin.hr)

Viralna jela nisu zaobišla ni Baš Naš. Tamo se smjestila Rougemarinova kućica koja donosi novi desert iz restorana Marina Medaka. U rekordnom se vremenu pozicionirao kao najzanimljiviji slatki novitet adventa. Radi se o fritulinki, spoju klasične fritule i palačinke. Dva klasika čine desert koji je zapravo mekana palačinka umotana u tijesto fritule, ispečena i potom posuta cimetnim šećerom. Možete birati između različitih punjenja – pekmeza od šljiva, čokoladne kreme, pekmeza od marelice s karamelom i mandarinom, jabuke te pistacije.

Ice House – Ice puffs

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ice House ❄️ (@ice.house.croatia)

Na EU Adventu očekuju vas klasici, ali i jedna nova kućica koja nudi inovativan koncept. Ice House ove godine predstavlja takozvane ice puffs, kukuruzne kuglice ohlađene tekućim dušikom. Iako s gurmanske strane jelo nema težinu drugih na ovom popisu, ističe se vizualnim dojmom zbog kojeg ih je nemoguće ne probati. Nude i Ice Dubai, svoju verziju pohanog sladoleda, te Ice Smoke koktele koji se dime i stvaraju jedinstveno iskustvo konzumacije.

Strikoman’s Bistro – Octo-dog

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Strikoman’s Bistro (@strikomans)

Još je jedan novi restoran ove godine stigao na Fuliranje. Radi se o Strikoman’s Bistrou koji u moru mesnih delicija donosi morski street food u centar Zagreba. Uz tuna gulaš, ističu se hot dogom s twistom. Njihov octo-dog sadrži ukusne i konkretne komade hobotnice u tempuri, a okusi su izbalansirani u klasičnom hot dog pecivu. Možete još isprobati porchetta sendvič, a uz octo-dog hit je i njihov beef tartar.

ŠišCo. by Mario Mihelj – Šiš kobasice

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ŠišCo by MM (@sisco_by_mihelj)

Chef Mario Mihelj sudjeluje na zagrebačkom Fuliranju svojom kućicom ŠišCo by Mario Mihelj. Umjesto klasičnih kobasica, u posebnom lepinja pecivu poslužuju se šiš kobasice s raznim posipima i dodacima. Klasičan hot dog tako dobiva originalan štih koji podsjeća na jela s roštilja. Možete birati Just Beef, aktualni bestseler, Beef ‘Nduju te Pig & Cheese.

Dante Tapas and More – Baošticada

Dante Tapas & More na inovativan način prezentira klasičnu pašticadu. Umjesto s njokima, pašticadu ćete dobiti u kineskom bao bun pecivu. Ovaj spoj dalmatinskog klasika i azijske kuhinje brzo ih je pozicionirao među najatraktivnije kućice na Fuliranju. Pašticadu čine još posebnijom dodatak tostiranih lješnjaka i ukiseljene mrkve. Na kućici još vrijedi isprobati i kobasicu Señor Spicy, idealnu za sve koji vole ljutkaste kobasice.

Foto: PR, Instagram / Fuliranje (Sandro Sklepić, Ivan Bulat)