Nakon što su na našem natječaju web shop osvojili Ethno Croatia, Sanja Rotter i brend Candybalism, kao finalnog dobitnika odabrali smo brend iz gastro sekcije – brend aDORAble vlasnice Daniele Drčec

Gotovo smo sigurni da ste čuli za brend aDORAble. Od prijateljice, susjeda ili tetke. Glavni proizvodi ove male obiteljske proizvodnje su fantastične aromatizirane soli, zdravi pekmezi i ljuti umaci, a proizvode i manje količine sirupa, sokova, namaza i zimnice, i to sve u samostalnoj vlastitoj proizvodnji iz vrtova i voćnjaka koje imaju u Zagorju i na Krku. Osim Daniele Drčec tu je i ostatak njezine obitelji, suprug Ivan, jedanaestogodišnji sin Josip i osmogodišnja kćer Dora. 

“aDORAble je obiteljski projekt. Jako mi je važno da su i naša djeca, zadovoljni te uključeni u razvoj sukladno svojoj dobi. Svatko ima svoj omiljeni pekmez, sol. Predlažu nove okuse ili proizvode, aktivno sudjeluju u razvoju brenda. Što se tiče toga, Dorino ime je i u nazivu. Sami eksperimentiraju i pripremaju jednostavne obroke. OPG je odličan između ostalo i za vrlo korisne lekcije za djecu. Učimo ih strpljenju npr. čiliju je od sjemena do ploda potrebno 4 mjeseca; nepodrazumijevanju, npr. da hrana ne “raste” na polici u dućanu te korisnom radu poput sudjelovanja u dijelovima procesa sukladno svojoj dobi” započinju priču Daniela o ovom projektu te nastavlja “Cijela aDORAble priča je zapravo počela mojim odlaskom iz korporacije prije punih pet godina. Zapravo hobi mi je bila, i još uvijek je, fotografija i razni drugi kreativni izričaji, ali “nakuhavanja” sam se pošteno primila tek nakon otkaza” smije se Daniela.

Od korporacije do kuhače

“S obzirom da rad u korporaciji često nosi sa sobom i ne baš zdravu prehranu, krenula sam s pripremom zdravijih obroka pa tako i zdravih pekmeza za svoju obitelj kao zamjenu za različite komercijalne namaze. Eksperiment je uspio, a priča o pekmezima počela se polako širiti izvan našeg doma, prvo u obiteljskom i prijateljskom krugu. Svi koji su ih probali, bili su oduševljeni pa sam ih onda počela poklanjati u znak dobrodošlice gostima u našim obiteljskim apartmanima na moru. Nakon što su me i gosti pitali što još nudimo, shvatila sam da je vrijeme da krenem razvijati brend i nove proizvode. Otvorili smo OPG te krenuli ciljano proizvoditi veće količine određenih namirnica.” opisala nam je Daniela početke ove male obiteljske manufakture koja je posebno poznata po aromatiziranim solima kod kojih koriste krupnu kristaličnu, ručno branu, ninsku morsku bio sol koju oplemenjuju raznim dodacima iz organskog uzgoja poput začinskog bilja, chilija, rajčice, citrusa i dr. ili pak samoniklim biljem poput gljiva.

“Prvotni cilj mi je bio sačuvati viškove začinskog bilja, kore citrusa i sl. a onda je krenulo eksperimentiranje s raznim okusima i tehnikama. Imam čak i listu želja okusa/kombinacija koje želim isprobati” smije se Daniela i nastavlja “Proizvodnja aromatiziranih soli jako me veseli i stalno se trudim educirati što više na tu temu. Ta razlika koju aromatizirana sol može dati najobičnijem jelu, to mi je nepresušna inspiracija. I činjenica da moj proizvod može nekome i doslovno začiniti dan, pa što više jedan proizvođač može poželjeti?! 

Široka ponuda

Pekmezi su ima također veliki hit, kako i ne bi, kada koriste samo organsko uzgojeno voće, imaju nizak udio dodanog šećera te agar agar, tako da je finalni proizvod pogodan i za vegane. No uz to su posebno ponosni i na svoju mini proizvodnju ljutih umaka jer kontroliraju cijeli proces od sjemena, preko sadnica do finalnog proizvoda. “Za razvoj ljutog dijela aDORAble programa zaslužan je suprug Ivan, veliki ljubitelj ljutog. Uz njega smo djeca i ja naučili što je to Scovillova skala te prepoznati dvadesetak vrsta čili papričica. Na ovaj smo način pokrili slatko, slano i ljuto tako da vjerujemo da svatko može pronaći nešto po svom ukusu.” kaže nam Daniela. 

Ukratko, u ponudi imaju tri glavna ljuta umaka, desetak vrsta pekmeza čija točna brojka ovisi o godini i urodu, te oko dvadeset različitih tipova aromatiziranih soli. Potonje im je i najpopularniji proizvod jer primjena uistinu čini razliku u jelima. Štoviše, u suradnji s blogom Chiarin tanjurić by chef Nastasja Chiara Petrić kreirali su i letak s preporukom primjene za svaki okus tako da olakšaju korištenje raznih okusa ali i potaknu eksperimentiranje u kuhinji. 

Iako je obitelj smještena u Zagrebu, voćnjaci i vrtovi iz kojih sve dolazi, nalaze se u Zagorju, a jedan manji dio i na otoku Krku. U voćnjaku imaju starih sorti jabuka te bobičastog voća, šljiva, breskvi, grožđa… Od povrća najveći su im nasadi čili papričica, od sjemena, preko sadnica do finalnog proizvoda – uzgajaju preko 20 različitih sorti u kombinaciji urban farminga i klasičnog povrtnjaka, za sve se brinu potpuno sami za što kažu da često bude izazovno s obzirom na tri lokacije. 

Šira priča

Osim što se žele pozicionirati u gastro svijetu i biti prepoznatljiv brend gastroljupcima, te surađivati s restoranima i chefovima, također žele kroz priču o morskoj soli iz Jadranskog mora ispričati priču o okusima Hrvatske pod sloganom #aDORAbleTasteofCroatia. “To je tema koja je vrlo interesantna, kako strancima/turistima tako i domaćima. Sigurna sam da ima puno prostora za razvoj i napredak. Kvalitetan food souvenir je sve traženija roba i nadam se da će konačno potisnuti “plastične kineske delfine” s Croatia natpisom.” iskrena je Daniela.

flash!

Ako ste se zapitali s čime se ove aromatizrane soli neodoljivo sljubljuju, mali šalabahter brenda aDORAble koji su napravili s blogom Chiarin tanjurić donosimo u nastavku

Limun – pečeno ljetno povrće, krumpiri (pečeni, kuhani, na salatu s lukom), sitna plava riba (pečena, pohana), savur, buzara, piletina, salate

Ružmarin & limun – riba (grill, pećnica, škartoc), krumpir i batat iz pećnice, brudet

Bosiljak – svježa ljetna salata s rajčicom, pečena rajčica, sušene rajčice, šalša, korjenasto povrće iz pećnice, mesni umaci (npr. bolonjez), musaka, juha od rajčica

Motar – rižoti (povrtni, riblji), ljetne salate, umaci za tjesteninu, svježa tjestenina na naglo, brudet, buzara, riba, meko kuhana jaja, guste povrtne juhe, kruh, foccacia, bučnica

Mediteransko bilje (bosiljak, ružmarin, lovor, kopar, motar, origano, timijan, peršin, celer) – povrće i krumpir iz pećnice, aromatična jela na žlicu (sataraš, caponata), dodatak nezasoljenom umaku od rajčica za pizzu, meso za roštilj, ćufte i pljeskavice, riba 

Peršin, celer & ljupčac – brze povrtne juhe, umaci, rižoti, gulaši, variva

Chili – umaci za tjesteninu, marinade za meso (roštilj, tava), gulaši, variva, meso i korjenasto povrće za pećnicu, jela na bazi rajčice, marinade za ribu, savur

Naranča, ružmarin & timijan – jela s ribom, tjestenina, rižoto, mesne paštete, maslac, jela s piletinom, puretinom ili patkom

Ružmarin – gulaši, variva, rižoti, umaci za tjesteninu, meso na naglo, mesni umaci, riba u škartocu, foccacia, grisini, dodatak čokoladi iz kućne radinosti

Vrganji – jela na bazi gljiva (juhe, rižoti, tjestenine), povrtne juhe, gulaši od divljači, vinski gulaš sa svinjetinom, dodatak nezasoljenom umaku od rajčica za pizzu

Crne trubače – rižoti (povrtni, mesni, s gljivama), paštete (mesne, vegetarijanske), odresci, kremasti umak s piletinom

Rajčica & origano – bruskete s rajčicom i mozzarellom, tjestenina aglio e olio, šalša, pečene rajčice, sušene rajčice, pizza, roštilj (piletina, povrće)

INFO

Proizvodi aDORAble mogu se razgledati na Instagram profilu odnosno na Facebook stranici @aDORAble3011 a kupiti se mogu i na nekoliko prodajnih mjesta u Zagrebu poput Mali lug, vinoteka Bornstein, Zdravi pinklec, povremeno Vestigium, Mali plac, te naravno, direktno od njih kroz što pokrivaju cijelu Hrvatsku, Cijene se uglavnom kreću između 20-40 kn za pojedinačne proizvode, a kreirali su i nekoliko poklon paketa uz mogućnost custom made varijanti.