Jednom od najljepših noćnih prizora smatra se kiša meteora odnosno Perzeida koje još nazivaju Suze svetog Lovre

Kako je za sada prognozirano ovaj nas zanimljivi prizor očekuje 12. i 13. kolovoza kada je predviđena njihova maksimalna aktivnost. Tada nam se preporučuje pronaći neko lijepo noćno mjesto s kojeg se vidi zvjezdano nebo i samo promatrati. U uvjetima bez svjetlosnog zagađenja i mjesečine, nebom obično prođe između 50 i 100 meteora na sat.

Sve što vam treba je otvoreno nebo, bez svjetlosnog zagađenja pri čemu će vas prizori podsjećati na zvijezde padalice. Ako neki meteor prođe zemljinu atmosferu i slučajno završi na zemljinoj površini naziva se meteorit. Ono što su još preporučili iz Hrvatskog astronomskog saveza je da ne gledate direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) jer ćete opaziti najmanje meteora, također nije vam potrebna nikakva posebna oprema kao štos u teleskopi ili dvogledi već biste trebali provesti barem 30 minuta u tami radi lakše prilagodbe očiju. Tako da biste trebali pronaći dovoljno mračno mjesto bez rasvjete i ležeći položaj će vam vjerojatno biti najugodniji.

U suradnji s Astronomskom akademskom zajednicom Rijeka najavljeno je promatranje zvjezdanog neba iznad Kaubojskog sela Roswell u Fužinama. Početak je u petak 13. kolovoza u 19.00 sati uz logorsku vatru i muziku na otvorenom.

 

Foto: Unsplash