Ovaj mladi renomirani chef koji je kuhao za svjetske zvijezde poput Owena Wilsona, a kojeg trenutno gledamo kao člana žirija u aktualnoj sezoni popularnog “Masterchefa” – otvorio je vlastiti restoran koji je gastronomsku scenu u gradu Trogiru definitivno podigao na novu razinu
Nakon četiri i pol godine rada u splitskom fine dining restoranu “Zrno soli”, Stjepan Vukadin odlučio se na zaokret u karijeri koji se, kako ističe – “dogodio sasvim neočekivano”.
“U restoranu “Il Ponte trebao sam obučiti ljude i kreirati menu. Međutim, budući da mi je vlasnik ponudio poslovnu suradnju odnosno mogućnost da uđem u vlasničku strukturu, a svidio mi se restoran te sam vidio njegov potencijal – ušao sam u tu priču. Smatram da Trogiru treba takav restoran koji je prilagođen našim domaćim ljudima, jer je preko zime većina lokala zatvorena.”
A s obzirom na medijski hype vezano za njegov angažman u “Masterchefu”, tajming nije mogao biti bolji. Ili Stjepanovim riječima – “Sve što se događa u životu, događa se s razlogom.”
Stoga ne čudi da nije imao nikakvih problema s formiranjem kvalitetnog tima koji je, kako naglašava – “osnova svakog dobro odrađenog posla.”
“Imam tu sreću da mi se ljudi sami javljaju i traže posao. Teško je naći pravi i sposobni kadar za koji možeš garantirati da će uvijek biti uz tebe, ali imao sam sreće.”
Elegantni interijer restorana
Interijer restorana stilski korespondira s luksuznim sobama koja se iznajmljuju u sklopu boutique hotela koji se nalazi iznad restorana, a za njegovo uređenje zaslužna je tvrtka Geoart d.o.o. na čelu s arhitekticom Mihaelom Milat i Brankom Krčumom.
“Ideja je bila napraviti nešto drugačije – elegantno i moderno. Nešto što se ne vidi na svakom koraku.”
Koncept prilagođen domaćim gostima
S obzirom da je u Dalmaciji većina restorana namijenjena isključivo inozemnim turistima, pravo je osvježenje čuti da su u fokusu primarno “lokalci”, stoga je naglasak na pristupačnim cijenama.
“Upravo je to bila neka nit vodilja s kojom smo išli u otvaranje restorana Il Ponte. Za hranu i uslugu koju nudimo, smatram da smo se maksimalno približili domaćem gostu koliko god je to bilo moguće”.
Jelovnik baziran na mediteranskoj kuhinji
Gastronomska filozofija restorana bazira se na tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji interpretiranoj na moderan način.
Kad je riječ o pripremi hrane, Stjepan ističe – “Ne volim koristiti puno začina, sol i papar su dovoljni. Smatram da dobru namirnicu treba istaknuti onako kakva ona u biti i jest.”
Pritom nam otkriva da će se jelovnik mijenjati minimalno dvaput godišnje, odnosno ljeti i zimi.
No ako ga pitate koja bi jela u trenutnoj ponudi posebno izdvojio, teško mu se odlučiti s obzirom da su mu “sva draga i imaju posebnu čar”.
No ipak je naveo dva jela koja goste konstantno oduševljavaju, a to su pašticada od tune i janjeći ramstek – uz koje se može kušati vrhunska autohtona vina iz srednjodalmatinske regije.
Gastro eventi
Tijekom prosinca, gosti će imati priliku uživati u Stjepanovim slasnim varijantama bakalara – neizbježnog jela koje je jedan od gastronomskih sinonima Badnjaka u Dalmaciji.
“Imat ćemo dane bakalara pripremljenog na više načina i to vidim kao nešto idealno za naše domaće goste – tradicionalno jelo, a opet s malim twistom.”
No, Stjepan također najavljuje kako planiraju ujedno i gostovanja kolega kuhara i vinara, večere u slijedovima i razne druge akcije.
A kako ih ne biste propustili (jer tko može ostati imun na ove fotografije Stjepanovih delicija koje ujedno pokazuju i njegov talent za fotografijom), svakako pratite Instagram profil restorana Il Ponte koji se nalazi na adresi Kardinala Alojza Stepinca 15a u centru grada Trogira.
Fotografije:
Interijer – Ivan Ivanišević
Hrana – Stjepan Vukadin