Od sitnih zalogajčića do konkretnih zalogaja, od pikantnih jela do najfinijih slastica, kada je hrana u pitanju Srijem i Slavonija su nenadmašni. Sačuvajte ovu listu jer je iznova nadopunjujemo!
Kada okusima priključite osunčane poglede na nepregledne slavonske ravnice i naravno dobru čašu vina, dobili ste idealan vikend izlet na istok Hrvatske. Vrijeme je da prošećemo tim prekrasnim dijelom zemlje, a kada ste već tamo, imajte na umu ove gastro adrese jer jedan sasvim običan dan u Srijemu i Slavoniji izgledat će vam kao prava gozba, pa ako ste gurman svakako svratite.
Hotel Dunav
Nije da vam se od njega neće zažariti obrazi i zagrijati trbuh. Ima on sve što treba – harmoniju okusa: umjereno je slan, umjereno gust i umjereno ljut, rezanci se tope u ustima, crvena mljevena paprika ne prekriva fini okus ribe, sommelierskim rječnikom, osjeća se dugo na aftertasteu… Jedino mu nedostaju riblje kosti. Zbog toga je dobio nepretenciozno i jednostavno ime – fiš bez kosti. Pravi specijalitet Srijema.
Ovu inovativnu inačicu jednog od najpopularnijih jela istočno od Zagreba prije mnogo godina osmislili su u hotelu Dunav u Iloku i otada je postao njihov zaštitni znak. Ovaj hotel, inače prava avangarda u tradicionalnoj slavonskoj, srijemskoj i baranjskoj kuhinji, nije poznat samo po inovativnom fišu, nego je i prvi u ovom dijelu zemlje dobio Michelinovu preporuku. Potpuno zasluženo, znaju svi oni koji su barem jednom tamo jeli. Super cijena, vrhunska kvaliteta, sve fino i friško, a za slatki završetak naša preporuka su šnenokli. Možda će vam se činiti prejednostavno, ali upravo je u tome draž. Prava eksplozija okusa u jednom tako tradicionalnom i svakidašnjem jelu, poželjet ćete odmah zatražiti recept od glavne kuharice.
Ladanjsko imanje Principovac
Uz fina jela idu i dobra vina, a ona iz Iloka, središta Srijemskog vinogorja, stoljećima zavode najzahtjevnija nepca i piju se na europskim dvorovima još otkada ih je u Starim podrumima kneževska obitelj Odescalchi 200 godina prije Bordeauxa i Burgundije punila u posebne pakovine i tako ih štitila od trgovaca i preprodavača koji su ga nerijetko miješali s onim lošije kvalitete. Istinski znalci i vinoljupci u Iloku će uživati u mirisnim tramincima, a još se uvijek priča o onom Iločkih podruma koji se pio na krunidbi kraljice Elizabete II. Grožđe za vrhunske tramince ove najnagrađivanije hrvatske vinarije njeguje se na Principovcu, poznatom vinorodnom položaju i ladanjskom imanju Odescalchijevih na kojem je 1710. zasađen njegov prvi trs.
Od tada ova kraljevska sorta ne prestaje intrigirati vinski svijet. U Iloku morate prošetati njegovom prekrasnom povijesnom jezgrom, posjetiti crkvu sv. Ivana Kapistrana, Muzej grada Iloka u dvorcu Odescalchi, Stare podrume iz 15. i 18. stoljeća i uz prethodnu najavu još barem dvije, tri vinarije od njih dvadesetak na Iločkoj vinskoj cesti.
Vinkovački restoran Lu
Domaća, pozitivna atmosfera, kakvu vam mogu pružiti samo u Slavoniji i moderan, profinjen interijer, karakterističan za fine dining restorane u velikim svjetskim metropolama, tako bi se na prvu mogao opisati novi vinkovački restoran Lu. Chefica je Ana Marija Stanković, nagrađivana kuharica, državna prvakinja i brončana na kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu. Vatreni burger, domaća dimljena kobasica, svinjski filet, glazirana svinjska rebarca, pileći filet u hrusti od badema, janjeći french rack, beefsteak, rumpsteak, filet smuđa… uživat ćete u njezinoj interpretaciji tradicionalne slavonske kuhinje, posebno ako pratite moderne trendove i iznad svega cijenite kvalitetne namirnice, a po njima su u ovom dijelu Hrvatske poznati.
Restoran i izletište Gondola
Mjesto Sotin gdje se nalazi popularna Gondola, restoran i izletište ostavite za kraj. Tamo se kuha po tradicionalnim, pažljivo odabranim receptima. Uživat ćete u mirisnim slavonskim kobasicama, poznatom čobancu ili ukusnim šokačkim odrescima sa špeclima… a masna pogača i najfiniji salenjaci s domaćim džemom vlasnice teta Luce tako dobro izgledaju i mame mirisima da im neće odoljeti ni najjači karakteri.
Čingi Lingi čarda
“Najvažniji segmenti – odlična hrana, predivna priroda i ugodan ambijent u koji su svi dobrodošli, bili su misao vodilja pri obnovi ovog poznatog mjesta. O obnovi ovog kultnog mjesta dugo se pričalo te su očekivanja gostiju bila vrlo visoko postavljena, a komentari naših gostiju danas dokazuju kako smo očekivanja u potpunosti ispunili, a usuđujemo se reći, mnoge i oduševili. Ideja obnove objekta bila je zadržati određene elemente koji su mjesto činili toplim, pristupačnim i opuštenim. Čingi Lingi čarda je oaza mira, ugode i dobre energije.” govori nam Ines Šobota, jedna od investitorica te uz Ivanu Volarić, kreativni operativni tim današnje uspješne gastro priče o kojoj možete čitati ovdje.
Foto: Sanja Mijac, arhiva hotel Dunav, imanje Principovac