Kako bi vam olakšali svakodneno kuhanje, za vas biramo jednostavne te pristupačne recepte. Danas donosimo kao glavno jelo piletinu u limunovom soku s prilogom aromatičnih krumpirića i kao desert palačinke na dalmatinski
Piletina okupana u limunovom soku
Sastojci
- Piletine ovisno o broju ljudi
- 2-3 limuna
- maslinovo ulje i za prženje i za marinadu
- sol i papar
- malo vegete
- brašno
Priprema
Komade piletine ovisno o broju ljudi i omiljenim dijelovima (prsa, batak, zabatak, krilca), posoliti, popratiti i dodati vegete koliko vam odgovarata. Sve skupa preliti sokom 2-3 ocijeđena limuna i maslinovim uljem. Ostaviti da odstoji minimalno sat vremena. U tom periodu možete koji put okrenuti piletinu kako bi marinada ušla u sve dijelove mesa. Prije same pripreme, piletina mora odstajati vani pola sata. Nakon što je prošlo pola sata, piletinu uvaljajte u nešto brašna. Komade pecite na vrućem maslinovom ulju oko 15-ak minuta. Znat ćete da je gotovo na sljedeći način: piletinu probodite čačkalicom ili vilicom, ako izlazi krv, pustite da se još peče. Ako izlazi samo sok, piletina je gotovo. Nakon što je gotovo, staviti na papirnatu maramicu da se ocijedi ulje i voila!
Aromatični krumpirići
Sastojci
- 1 vrećica zamrznutih pomfrita
- 2 žličice narezanog ružmarina
- 2 žličice narezanog bosiljka
- 1 češanj protisnutog češnjaka
- 100 g luka
- 100 ml vode
- 1 žlica Vegete
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U posudu staviti krumpiriće i luk koji ste narezali na kolutove te to začinite s češnjakom, ružmarinom, bosiljmom i vegetom. Dobro promiješajte. Stavite sve skupa u vatrostalnu zdjelu, te zalijte vodom. Pecite oko 35-40 minuta.
Palačinke na dalmatinski način
Sastojci
- 5 jaja
- 80g maslaca (sob. temp.)
- 1 žličica smeđeg šećera
- 5 žlica brašna
- 5 žlica mlakog mlijeka
Priprema
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.Od bjelanjaka napravite snijeg. Žumanjcima dodajte ostale sastojke i istucite mikserom u gustu smjesu, a zatim lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Prže se kao palačinke, ali samo s jedne strane. Na kraju posipati čokoladom.