Čim temperature padnu, dani postanu kraći i spontano usporimo ritam, mnogi primijete još jednu promjenu: iznenadnu, upornu nadutost koja se pojavljuje iako nismo bitno mijenjali prehranu ili navike

Naime, jesen donosi niz sitnih promjena u tijelu i rutini koje možda ne primjećujemo odmah, ali zajedno itekako utječu na probavu, zbog čega se nadutost u ovom razdoblju javlja češće i intenzivnije nego tijekom ostatka godine.

Zašto se to događa

Jesenska nadutost javlja se iz nekoliko vrlo logičnih razloga. Kako temperature padaju, prirodno se manje krećemo, manje šetamo i provodimo više vremena u zatvorenom, što usporava probavu i zadržava više zraka i tekućine u crijevima. Istovremeno nam raste želja za težom, comfort hranom poput tjestenina, kruha ilk slastica, koja se dulje probavlja i sporije napušta probavni sustav. Uz to, u hladnijim mjesecima nesvjesno pijemo manje vode jer ne osjećamo žeđ kao ljeti, što dovodi do dehidracije, zatvora i nadutosti. Također, hladnoća mijenja i cirkulaciju; tijelo šalje više krvi prema vitalnim organima, a manje prema probavnom traktu, pa se crijeva kreću sporije i stvaraju osjećaj težine. Na sve to nadovezuju se i stres, kojem je u suvremenom svijetu teško pobjeći.

Kako doskočiti problemu

Topli obroci i piće

Toplina tijekom jeseni itekako pomaže probavi. Umjesto ledene vode, hladnih salata i sirovih obroka, tijelo bolje reagira na tople čajeve s đumbirom ili mentom, juhe, variva, kuhano povrće, toplu limunadu ili zobene kaše. Naime, toplija hrana smanjuje grčeve i potiče crijeva da rade ravnomjernije, što znatno smanjuje nadutost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GINE MARGRETHE (@ginemargrethe)

Kratke šetnje nakon jela

Nakon obroka ne treba vam nikakav intenzivan trening, nego deset minuta lagane šetnje može potaknuti motilitet crijeva, smanjiti osjećaj težine i spriječiti nakupljanje zraka i plinova. Ovo je jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih jesenskih trikova protiv nadutosti.


Pazite na unos tekućine

Kao što smo spomenuli, tijekom jeseni nesvjesno pijemo manje vode, a grijanje dodatno isušuje tijelo. Zato je važno ravnomjerno kroz dan unositi 1,5–2 litre tekućine. Osim vode, odličan odabir su i blagi biljni čajevi koji pomažu probavi i održavaju crijeva aktivnima.

Fokus na vlakna, ali umjereno

Vlakna su važna za zdravu probavu jer potiču rad crijeva i pomažu zadržati stabilan ritam, ali naglo povećanje njihove količine može izazvati suprotan učinak; plinove, težinu i dodatnu nadutost. Zato je u jesenskom periodu bolje birati toplije, nježnije izvore vlakana koje tijelo lakše podnosi, poput kuhanog povrća (rajčice, tikvica, brokule), zobenih pahuljica, laganih povrtnih juha te sezonskog voća poput jabuka i krušaka.

Probiotici i enzimi kao podrška

Ako se nadutost javlja često, probiotici i probavni enzimi mogu pomoći uravnotežiti crijevnu floru i olakšati razgradnju hrane. Posebno su korisni tijekom mjeseci kada jedemo toplija, kaloričnija jela koja se sporije probavljaju.

Manje stresa, više rutine

Crijeva snažno reagiraju na stres, a jesen često nosi napetiji ritam. Kratki rituali poput svjesnog disanja, toplog tuša, šetnje ili nekoliko minuta odmora mogu značajno smanjiti napetost u tijelu i time ublažiti nadutost. Isto tako, redovitost u rasporedu obroka i odmora također čini veliku razliku.

Foto: Instagram/@samanthafurno