
“One pot” jela, kako im i samo ime govori, pripremaju se u jednom loncu; bez dodatnih tava, zdjela ili posebnih koraka. Sve se kuha zajedno, a to znači manje posla, manje nereda i više vremena za uživanje
No ovaj koncept nije samo praktičan nego i kulinarski zahvalan: sastojci se prožmu u istom soku i mirisima, pa jela često imaju onaj domaći, pun okus koji podsjeća na kuhanje bez žurbe. Upravo su zato “one pot” jela omiljena opcija za zaposlene dane, studentske kuhinje ili sve one koji vole fino jesti, ali nemaju volje provesti sat vremena za štednjakom.
Potaknuti time, u nastavku izdvajamo tri brza, a preukusna “one pot” recepta!
Tjestenina s pestom i tikvicama
Sastojci:
- 250 g tjestenine
- 1 tikvica
- 1 šalica cherry rajčica
- 2 žlice pesta od bosiljka
- 2 šalice povrtnog temeljca
- maslinovo ulje
- sol, papar, parmezan
Priprema:
U tavi na malo maslinovog ulja kratko propirjajte tikvicu narezanu na tanke ploške. Dodajte cherry rajčice i tjesteninu, prelijte temeljcem i kuhajte poklopljeno oko 10 minuta. Kad je tjestenina gotova, umiješajte pesto i po želji dodajte parmezan. Brzo, svježe i aromatično jelo koje miriše na kućni comfort food.
Pileći paprikaš s povrćem
Sastojci:
- 400 g pilećih filea
- 3 krumpira
- 1 crvena paprika
- 1 mrkva
- 1 glavica luka
- 2 žličice mljevene paprike
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 šalica temeljca, sol i papar
Priprema:
Na ugrijanom ulju prepržite luk te potom dodajte piletinu narezanu na komade. Kada poprimi boju, ubacite narezano povrće i krumpir, začinite paprikom, solju i paprom te dodajte temeljac. Kuhajte 25 minuta dok se sve ne poveže u gust, mirisan obrok koji se sâm miješa dok se vi odmarate.
Rižoto s gljivama i parmezanom
Sastojci:
- 1 šalica Arborio riže
- 300 g gljiva (šampinjoni ili bukovače)
- 1 glavica luka
- 2 žlice maslaca
- 1 l povrtnog temeljca
- 50 g parmezana
- maslinovo ulje
- sol, papar i začini po želji
Priprema:
Na maslacu i ulju pirjajte luk i gljive dok ne omekšaju. Dodajte rižu i kratko tostirajte. Ulijevajte temeljac pomalo, stalno miješajući dok ne postane kremasto. Pred kraj dodajte parmezan i malo maslaca. Savršeno jelo za one dane kad trebate nešto toplo, mirisno i umirujuće.
Foto: Pexels, Instagram/@sannevloet