Danas smo okruženi hrpom sadržaja, od videa na društvenim mrežama do blogova i podcasta, u kojima influenceri, entuzijasti ili samoprozvani stručnjaci dijele savjete o fitnessu i prehrani. I sada, koliko god je dobro to što imamo dostupnost velikoj količini sadržaja i informacija, problem nastaje kad se ti savjeti temelje na osobnom iskustvu, izvađeni su iz konteksta ili jednostavno nisu primjenjivi na svakoga

Iako svatko ima svoj put i pristup, kad je riječ o prehrani s ciljem mršavljenja, postoje univerzalna pravila koja se ne mijenjaju. Ključ je u kalorijskom deficitu, a to znači unositi manje energije nego što tijelo potroši, naravno, uz pravilnu raspodjelu skupina namirnica da bi se osiguralo dovoljan unos proteina, vlakana, zdravih masti i mikronutrijenata.

No, unatoč jednostavnoj osnovi, i dalje se ponavljaju mitovi koji mogu usporiti ili potpuno sabotirati napredak, a ovo su neki od najčešćih!

Nakon 18:00 se ne jede

Ovo je jedan od najčešćih mitova, pa ponovimo još jednom. Tijelo ne odlučuje po satu hoće li hranu pohraniti kao masnoću, ono reagira na ukupan unos i potrošnju kalorija tijekom dana. Ako ste u kalorijskom deficitu, nije presudno hoće li posljednji obrok biti u 18:00 ili 22:00. Kod nekih ljudi kasno jedenje može dovesti do prejedanja ili lošijeg sna, no to je individualno, a ne pravilo za sve. Važnije je obratiti pozornost na kvalitetu i količinu hrane nego na točno vrijeme kad jedete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Audrey Afonso (@audreyafs)

Ugljikohidrati debljaju

Ugljikohidrati nerijetko su “smrtni neprijatelji”, no oni su zapravo primarni izvor energije za tijelo i mozak. Problem nastaje kad se konzumiraju u prevelikim količinama ili iz loših izvora (rafinirani šećeri i slično). No cjeloviti izvori poput zobi, integralnih žitarica, voća i slično ne samo da ne “debljaju” nego i podržavaju stabilnu razinu energije, kao i osjećaj sitosti. Kod mršavljenja ključ je u porcijama i ukupnom unosu kalorija, a ne u samoj prisutnosti ugljikohidrata.

Za mršavljenje treba jesti samo “zdrave” namirnice

Pojam “zdrava hrana” često se pogrešno izjednačava s niskokaloričnom hranom, što nije uvijek slučaj. Namirnice poput avokada, orašastih plodova, maslinovog ulja ili kikiriki maslaca izuzetno su nutritivno vrijedne i mogu biti odličan dio uravnotežene prehrane. Ipak, sve one imaju visok kalorijski broj, pa njihov prekomjeran unos može usporiti ili potpuno zaustaviti proces mršavljenja, a ponekad čak dovesti i do nakupljanja kilograma. Primjerice, kikiriki maslac bogat je zdravim mastima i vlaknima, ali sadrži puno kalorija u maloj količini, pa ga je u fazi gubitka kilograma važno konzumirati umjereno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanna Schönberg (@hannaschonberg)

Detoks sokovi i čajevi ubrzavaju skidanje kilograma

Detoks programi često se reklamiraju kao rješenje za “čišćenje organizma” i brz gubitak kilograma, ali ne trošite novce i ne nasjedate. Tijelo već ima vlastiti sustav detoksikacije – jetru, bubrege, probavni sustav i kožu, koji funkcionira bez posebnih sokova ili čajeva. Iako takvi proizvodi mogu privremeno smanjiti brojku na vagi (zbog gubitka vode), ne potiču gubitak masnog tkiva. Dugoročno, ključni su dosljedna prehrana i redovita tjelesna aktivnost jer svi oni napici koji obećavaju “brze” rezultate često još brže daju suprotan učinak i ne potiču stvaranje održivih navika.

Više proteina = brže mršavljenje

Proteini jesu ključni za očuvanje mišićne mase tijekom kalorijskog deficita i povećavaju osjećaj sitosti, ali prekomjeran unos proteina neće čarobno ubrzati topljenje masnih naslaga. Ako unos proteina prelazi tjelesne potrebe i ukupne kalorije su iznad potrošnje, višak energije i dalje će se pohraniti bez obzira na izvor.

Foto: Instagram/@audreyaf