Ako volite “mazive” zalogaje, ali pokušavate jesti laganije, domaće paštete na bazi zdravih sastojaka idealna su ljetna opcija opcija.

Za razliku od klasičnih pašteta koje često sadrže puno masnoće i aditiva, ove verzije donose kremastu teksturu, bogat okus i nutritivnu vrijednost. Isto tako, brzo se pripremaju, lako kombiniraju i savršene su za doručak, snack ili laganu večeru.

U nastavku donosimo tri zdrava i jednostavna recepta!

Pašteta od tune i grčkog jogurta

  • 1 konzerva tune u salamuri
  • 3 žlice grčkog jogurta ili skyra
  • 1 žličica senfa
  • sok od pola limuna
  • sol, papar po želji
  •  nasjeckani kapari ili svježi peršin

Priprema:

Tunu vilicom usitniti i pomiješati s jogurtom. Dodati senf, limun, začine i po želji kapare. Sve dobro izmiješati ili kratko blendati za kremastiju teksturu.

Pašteta od pečene paprike i sira

  • 1 pečena crvena paprika
  • 2 žlice grčkog jogurta ili skyra
  • 50 g svježeg sira (ili feta sir za jači okus)
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • češnjak u prahu ili svježi
  • sol, papar

Priprema:

Sve sastojke staviti u blender i izmiksati dok ne dobijete glatku smjesu. Ako želite gušću teksturu, smanjite količinu jogurta.

Pašteta od avokada i jogurta

  • 1 zreli avokado
  • 2 žlice grčkog jogurta ili skyra
  • sok od pola limete ili limuna
  • prstohvat soli
  • malo čilija ili papra po želji
  • svježi korijander ili peršin

Priprema:

Avokado zgnječiti vilicom i pomiješati s jogurtom. Dodati limun, začine i svježe bilje. Poslužiti odmah, a odlično ide uz tostirani kruh ili kao dip uz povrće.

Foto: Unsplash, Pexels