Iako vikendom rado odlazimo na brunch, jednako uživamo i u njegovoj pripremi kod kuće. A kako biste stvorili dojam kao u omiljenom restoranu, zašto ne biste isprobali napraviti ukusne Eggs Royale?

Eggs Royale doručak je koji jako nalikuje popularnim Eggs Benedict, ali s jednom razlikom – umjesto šunke ili slanine, koristi se dimljeni losos. Spoj hrskavog tostiranog muffina, kremastih poširanih jaja i bogatog hollandaise umaka, stvara savršenu harmoniju okusa kojoj je teško odoljeti, a želite li se i sami u to uvjeriti – niže donosimo recept koji možete isprobati već danas!

Sastojci (za dvije osobe):

Za pecivo /engleski muffin:

  • 300 ml vode
  • 10 g suhog kvasca
  • 22 g šećera
  • 500 g brašna
  • 6 g soli

Za poširana jaja:

  • 4 jaja
  • 1 l vode
  • 1 žlica octa

Za hollandaise umak:

  • 3 žumanjka
  • 150-200 g pročišćenog maslaca
  • sok od 1⁄2 limuna
  • sol i papar

Ostalo:

  • 200 g dimljenog lososa
  • svježi vlasac za dekoraciju
@donalskehan Eggs Royale 🍳 | Velvety poached eggs with smoked salmon and a rich tangy hollandaise sauce – treat yourself this weekend with this eggs royale recipe using ingredients from Dunnes Stores! x #brandpartner #sp ♬ original sound – donalskehan

Priprema:

Domaće pecivo (engleski muffin):

  1. U posudi promiješajte vodu i kvasac te ostavite 10 minuta da se aktivira.
  2. Dodajte šećer, brašno i sol, pa mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
  3. Ostavite tijesto prekriveno krpom da odmara sat vremena.
  4. Nakon dizanja, podijelite tijesto na 6-8 kuglica i ostavite ih da još 10 minuta.
  5. Oblikujte peciva i kuhajte ih u kipućoj vodi 1-2 minute sa svake strane.
  6. Prebacite peciva na lim za pečenje i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 15-20 minuta, dok ne poprime zlatnosmeđu boju.

P.S. Ovaj korak možete i preskočiti te kupiti peciva ili tostirati kruh. 

Poširana jaja:

  1. U loncu zagrijte vodu do laganog vrenja i dodajte 1 žlicu octa – to će pomoći da se jaje ne raspadne.
  2. Jaje razbijte u zdjelicu, a zatim ga pažljivo ubacite u vodu.
  3. Kuhajte 2,5 do 3 minute, dok bjelanjak ne očvrsne, a žumanjak ostane tekuć.
  4. Pažljivo izvadite jaja i stavite na papirnati ručnik da se ocijedi.

Hollandaise umak:

  1. U posudicu odvojite 3 žumanjka.
  2. Postupno dodajte pročišćeni maslac (150-200 g), miksajući sve štapnim mikserom dok se smjesa ne zgusne i postane kremasta.
  3. Na kraju dodajte limunov sok, sol i papar te još jednom kratko izmiksajte.

Posluživanje:

  1. Muffine prepolovite i tostirajte do zlatnosmeđe boje.
  2. Na svaku polovicu stavite krišku dimljenog lososa.
  3. Položite poširano jaje na vrh lososa.
  4. Prelijte sve hollandaise umakom i posipajte svježi vlasac za dekoraciju.
  5. Možete dodati i salatu po želji.

Foto: Unsplash, TikTok