Planirate li vikend-bijeg od svakodnevice, Istra je destinacija s kojom ne možete pogriješiti. Bez obzira na to želite li uživati na moru ili se pak izgubiti u ljepotama kontinentalnog dijela ove regije, Istra osvaja pitoresknim izgledom, predivnom prirodom i bogatom poviješću – kao i neponovljivim gastro užicima!

Subotnje jutro započnite posjetom Motovunu, srednjovjekovnom gradiću poznatom po predivnom pogledu na dolinu rijeke Mirne i zelene krajolike. Stari grad odiše povijesnim šarmom sa svojim kamenim zidinama, uskim uličicama i kafićima koji vas jednostavno mame da zastanete i osjetite atmosferu. Ne propustite uživati u šalici kave ili se počastiti istarskom kroštulom, hrskavim desertom koji će vam zasladiti jutro. U neposrednoj blizini grada nalazi se i ROXANICH Winery and Design Hotel, stoga zašto ne biste degustirali vina ili pak uživali u jednodnevnom spa iskustvu?!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ROXANICH (@roxanich_winery)

Nakon Motovuna, uputite se prema Grožnjanu, poznatom kao “gradu umjetnika”. S uskim pitoresknim ulicama, šarenim izlozima i mirisom lavande koji dolazi iz vrtova lokalnih kuća, Grožnjan osvaja srca svih posjetitelja. Ljubitelji umjetnosti i fotografije ovdje će uživati jer je grad prepun mini galerija i izložbi lokalnih umjetnika. Uživajte u opuštajućoj šetnji, popričajte s umjetnicima ili jednostavno upijajte inspirativnu atmosferu ovog čarobnog mjesta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meike de Regt (@mkdr)

Također, za ljubitelje aktivnog odmora, Istra nudi razne biciklističke staze, a jedna od najpoznatijih je Parenzana. Vožnja biciklom kroz ovaj krajolik pruža vam priliku da istražite manje poznate dijelove Istre i uživate u njenom prirodnom bogatstvu, a za sve one koji preferiraju hodanje, Istra nudi i bezbroj takvih mogućnosti, Među najljepšim ističe se poznata Staza sedam slapova – kružna staza koja počinje i završava u Buzetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boki (@boky_digital)

Subotnju večer provedite u nekoj od autentičnih istarskih konoba, gdje možete uživati u pravoj gozbi za sva osjetila. Istarska kuhinja nudi sve – od pršuta, ovčjeg sira i poznate fuži tjestenine s tartufima, pa do delicija od divljači. Mi glasamo za restoran Zigante – nećete se razočarati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rozmarin Gourmet (@rozmarin.gourmet)

Budući da je subota bila poprilično aktivna, nedjelju provedite lagano i opuštajuće, a ima li za to bolje opcije od posjeta Rovinju? Krenite prema starom dijelu grada gdje vas čekaju uske kamene ulice, šarene kuće i poznata crkva sv. Eufemije, ručajte u restoranu Puntulina i okrijepite se uz kavu u čarobnom okruženju Mediteraneo Bara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mediterraneo Bar (@mediterraneo_bar)

Također, blizu Rovinja nalaze se Bale, malo mjestašce s bogatom poviješću i šarmantnim kamenim ulicama. Posjetite palaču Soardo-Bembo, veličanstvenu renesansnu građevinu pa nastavite prema Svetvinčentu – još jednom čarobnom istarskom mjestu koje se ponosi srednjovjekovnim kaštelom Morosini-Grimani.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @andrejvarsek.drone

Foto: Instagram