
Osim slastica s bundevom, jesen je sinonim i za ukusne delicije s okusom kestena. Stoga nema nikakvog razloga da već danas ne isprobate neke iz vlastite radinosti.
Naime, kesteni su, osim što su ukusni, i iznimno zdravi jer obiluju hranjivim tvarima, imaju nizak udio masnoća u usporedbi s ostalim orašastim plodovima te prirodno ne sadrže gluten. Također, bogat su izvor vlakana, vitamina C, vitamina B-kompleksa, ali i složenih ugljikohidrata koji su odlični izvori energije koji pomažu pri stabilizaciji razine glukoze u krvi.
Potaknuti svim blagodatima ukusnih kestena, u nastavku izdvajamo tri klasična i jednostavna recepta koji uspiju svaki put!
Kesten-pire s tučenim vrhnjem
Sastojci:
- 500 g kuhanih kestena
 - 200 ml mlijeka
 - 2 žlice agavinog sirupa ili meda
 - 1 žlica ruma (po želji)
 - 200 ml slatkog vrhnja (za šlag)
 - 1 žličica vanilin šećera
 
Priprema:
- Skuhane kestene očistite i stavite u blender, pa dodajte mlijeko, šećer i rum te još blendajte dok ne dobijete glatki pire.
 - Zatim u posebnoj zdjeli istucite slatko vrhnje s vanilin šećerom.
 - Poslužite kesten-pire s tučenim vrhnjem i po želji ukrasite čokoladnim mrvicama.
 
View this post on Instagram
Kesten-rolada
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
 - 100 g šećera ili agavinog sirupa
 - 80 g brašna (vrste brašna po izboru)
 - 1 žličica praška za pecivo
 
Sastojci za kremu:
- 300 g kesten-pirea
 - 250 ml slatkog vrhnja
 - 1 žlica ruma
 
Priprema:
- Umutite žumanjke sa šećerom, zatim lagano umiješajte brašno s praškom za pecivo i na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka.
 - Izlijte smjesu na papir za pečenje i pecite 10-12 minuta na 180 °C.
 - Kad je biskvit pečen, zarolajte ga u krpu i ostavite da se ohladi.
 - Za kremu umutite slatko vrhnje pa ga pomiješajte s kesten-pireom i rumom.
 - Ohladite biskvit, premažite ga kremom i zarolajte te po želji posipajte šećer u prahu.
 

Čokoladni kolačići s kestenom
Sastojci:
- 200 g kesten-pirea
 - 100 g tamne čokolade
 - 80 g maslaca
 - 100 g šećera
 - 3 jaja
 - 100 g brašna (vrsta po želji)
 - 1 žličica praška za pecivo
 
Priprema:
- Rastopite čokoladu i maslac na pari te umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i potom dodajte otopljenu čokoladu i maslac.
 - Umiješajte kesten-pire, brašno i prašak za pecivo.
 - Izlijte smjesu u kalupe za muffine i pecite 20 minuta na 180 °C.
 - Poslužite kolačiće uz šlag ili rastopljenu čokoladu.
 
Foto: Unsplash, Pexels, Instagram





