Fenomen mržnje prema Anne Hathaway, popularno nazvan “Hathahate”, ponovno se vraća unatoč tome što se činilo da su ti dani prošli

Anne Hathaway često se nalazi na udaru javnosti, i to ne zbog svojih filmskih uloga. Iako je osvojila brojne nagrade i stekla status jedne od najcjenjenijih glumica svoje generacije, Hathaway se suočava s kritikom koja, čini se, prema njezinim muškim kolegama nije ni približno tako oštra. Zašto je to tako?

Jedan od glavnih razloga jest stalno mijenjanje očekivanja koje javnost ima prema slavnim osobama, a posebno prema ženama u industriji. Hathaway je često kritizirana jer djeluje “previše savršeno” – od držanja, govora tijela do načina na koji se nosi s uspjehom. Ona predstavlja arhetip glumice koja je, naizgled, uvijek “ispravna” – pristojna i besprijekorna u svakoj prilici. Osim u jednoj. 

Naime, upravo jedan od povoda za najnoviju rundu negativnih komentara jest intervju iz 2012. godine, u kojem je Hathaway bila bezobrazna i hladna. Taj intervju, koji je prije možda prošao nezapaženo, sada je ponovno isplivao na površinu, a Hathaway je zbog njega opet na udaru. Iako je glumica pokušala smiriti situaciju isprikom, čini se da to nije dovoljno – kritičari i dalje ne prestaju kopati po starim “klizavim anegdotama” kako bi opravdali svoje nezadovoljstvo.

@calabasaswings Remember Blake Lively? #annehathaway #rude #no #interview #journalist ♬ original sound – Stefano

Vrijedi napomenuti i da ovaj povratak “mržnje” prema Anne Hathaway dolazi kratko nakon što je najavljen treći nastavak kultnog filma “Princess Diaries”. Hathaway je ulogom u filmu stekla veliku popularnost početkom 2000-ih, a mnogi je i danas povezuju s likom skromne princeze koja je osvojila srca publike. No, dok je ta uloga oblikovala njezin imidž kao simpatične i nevine junakinje, Hathaway se u stvarnom životu suočava s potpuno suprotnim izazovima – često je kritizirana kao previše savršena, hladna ili proračunata – osobine koje javnost, pogotovo kod uspješnih žena, ne tolerira tako lako.

Hathaway je postala simbol nečega što društvo često ne zna kako prihvatiti. Dok njezini muški kolege ne nailaze na isti stupanj kritika, glumica se suočava s pritiscima da bude “savršena”, ali se pritom zbog istoga kažnjava. Javnost ju je u prošlosti optuživala za “pretjerani entuzijazam” i “lažnu skromnost”, a sjetimo se samo njezinoga emotivnoga govora prilikom osvajanja Oscara za “Les Misérables” 2013. godine, koji je, pogađate, postao predmetom sprdnje. Mnogi su ovaj govor prozvali “preračunatim” ili “neiskrenim” iako se radilo o trenutku koji je za nju bio vrhunac profesionalne karijere.

Foto: Profimedia.hr
Foto: Profimedia.hr

Ta situacija samo je odličan primjer personifikacije stereotipa koji su duboko ukorijenjeni u društvu. Javnost često ne reagira tako burno prema muškim zvijezdama bez obzira na njihov uspjeh ili način na koji ga izražavaju. Hathaway, međutim, izgleda kao savršena meta za kritike jer njezina pojava izaziva osjećaj nelagode. Previše je “savršena”, ne uklapa se u stereotipni kalup “hladne dive”, ali s druge strane, ne možemo ju svrstati ni u kategoriju “skromne djevojke iz susjedstva”. Hathaway je (samo) otvoreno ambiciozna, što kod mnogih izaziva nelagodu. 

Također, digitalno doba i društvene mreže dodatno naglašavaju ovu dinamiku. Slavne osobe su danas izložene neprestanom nadzoru i evaluaciji javnosti, a najmanja gesta ili izjava mogu izazvati ogroman odjek na platformama poput TikToka. Svi ovi elementi stvaraju savršenu oluju – Hathaway je postala simbol uspjeha koji mnogima smeta, ne zato što nije talentirana, već zato što se ne uklapa u unaprijed određene društvene obrasce o tome kakve bi slavne žene trebale biti. 

Na kraju, kritika koju Anne Hathaway neprestano doživljava nije samo pitanje nečijeg subjektivnog mišljenja jer, da, istina je, svatko ima pravo nekoga “voljeti” ili ne, ali ovdje se radi o ponavljajućem scenariju u kojemu se ambiciozne žene neprestano stavljaju pod lupu, a njihova postignuća minimiziraju, ili smatraju pak “previše nametljivim” što društvo ne tolerira. Čini se da se od žena očekuje da ostanu u okviru skromnosti, dok je svaki znak strasti ili ambicije neprihvatljiv. Zanima nas samo – dokad?