Eukaliptus potječe iz Australije, ali danas se može pronaći u svim kutovima svijeta te je izuzetno popularan zbog svog izgleda, ali i djelovanja. Nastavno na to, vjerujemo da ste primijetili kako je eukaliptus često viđen u kupaonicama, a razlog tome krije se u činjenici da ova biljka pozitivno utječe na zdravlje.

Jedan od najčešćih razloga zašto volimo eukaliptus u kupaonici jest njegov prepoznatljiv, osvježavajući miris. Naime, kad objesite svježe grančice eukaliptusa u tuš kabinu ili ih pozicionirate blizu kade, para iz tople vode aktivira eterična ulja iz listova, šireći svjež, čist miris koji stvara osjećaj kao da ste u luksuznom spa centru. Zapravo se radi o prirodnom aromaterapijskom efektu koji pomaže u smanjenju stresa, opušta mišiće i umiruje um nakon napornog radnog dana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GLOAM (@wearegloam)

Također, osim što ugodno miriše, kao što smo spomenuli, eukaliptus ima i brojne zdravstvene prednosti, posebno za dišne putove. Eterična ulja eukaliptusa poznata su po tome što olakšavaju disanje i pomažu u otvaranju sinusa, što ovu biljku čini odličnim izborom za sve koji pate od prehlada, alergija ili začepljenog nosa jer udisanje pare obogaćene eukaliptusom – može ublažiti simptome i olakšati disanje.

Važno je navesti i da eukaliptus ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u pročišćavanju zraka. Naime, njegova prirodna svojstva mogu smanjiti količinu bakterija i virusa u zraku, čineći kupaonicu zdravijim prostorom, a s obzirom na to da je kupaonica prostor s visokom vlagom, eukaliptus može biti koristan i u borbi protiv plijesni ili gljivica.

Još jedan razlog zašto je eukaliptus omiljen u kupaonicama jest njegova izdržljivost i jednostavno održavanje jer svježe grančice mogu trajati i do nekoliko tjedana te čak i kada se osuše – zadržavaju svjež miris i lijep izgled.

Stoga, ako stignete, već danas nabavite nekoliko grančica ove multifunkcionalne biljke i uživajte u divnoj dekoraciji koja blagotvorno utječe na vaš organizam.

Foto: Instagram/@xo.home_