Stigao je petak, vi ste umorni od radnog tjedna, a opet ne znate što s vikendom? Umjesto da se zavalite ispred TV-a, imamo prijedlog kako da ovog vikenda obogatite svoje vrijeme i raspored

Ovaj vikend imate priliku upoznati se s najnovijim dostignućima domaćeg i inozemnog dizajna na XI. Zagreb Design Weeku, na kojemu vas očekuju predavanja, izložbe, paneli, koncerti, projekcije filmova i raznovrsne edukativne i zabavne radionice, što znači da će svatko pronaći nešto za sebe.

Ovogodišnja tema, “Breaking the Glass Ceiling”, naglašava važnost promicanja različitosti, jednakosti, kreativnosti i suradnje u dizajnu. Tako ćete imati priliku čuti i vidjeti inspirativne govore i radove dizajnerica koje su ostavile neizbrisiv trag u industriji. Kao zemlja partner, Italija donosi fokus na dizajnerice, uz bogat program koji uključuje izložbe, predavanja i projekcije dokumentarnih filmova u suradnji s Veleposlanstvom Italije u Zagrebu.

Izložba talijanskih dizajnerica, među kojima su istaknuta imena kao što su Alice Rosignoli, Cini Boeri, Gae Aulenti i mnoge druge, bit će predstavljena u preimenovanom studiju “Talijanski paviljon”. Ova izložba istražuje povijest žena u talijanskom dizajnu te osvjetljava njihov doprinos kreativnoj industriji. Osim toga, kolektiv Oaza predstavit će rad hrvatskih dizajnerica kroz izložbu plakata i predavanje, dok će Muzej za umjetnost i obrt izložiti predmete koje su dizajnirale hrvatske autorice, pružajući tako uvid u lokalnu kreativnost i inovacije.

Ove godine, Zagreb Design Week također ugostit će niz gostujućih izložbi iz Čilea, Meksika i Španjolske, čime će dodatno obogatiti ponudu festivala. Izložbe će obuhvatiti teme međusobnih kulturnih utjecaja i održivosti u modi. Svjetska prijestolnica dizajna 2024., aglomeracija Tijuana (Meksiko) / San Diego (SAD), predstavlja izložbu pod nazivom “Percepción Peculiar”, koja istražuje jedinstvene kulturne interakcije između dviju regija. Uz to, izložba “Transborder Typeface” dolazi u suradnji s Tijuana Design Weekom i Tipografía México, dok festival dizajna Local Chile predstavlja čileansku scenu grafičkog dizajna kroz izložbu “Sur Emergente”. U suradnji s Delegacijom Vlade Katalonije, katalonska udruga “FAD” predstavlja izložbu iz serije “Održive promjene – Moda za tjelesnu raznolikost”.

Jedna od najzanimljivijih novosti ovogodišnjeg festivala jest prilika za posjetitelje da prvi put zavire u prostorije Jadran filma koje su dosad bile zatvorene za javnost. U studiju Orsona Wellesa izlagat će najbolji proizvođači namještaja iz Hrvatske i jugoistočne Europe. Ova izložba predstavlja budućnost hrvatskog dizajna kroz radove fakulteta i škola, koji će prezentirati svoje inovativne projekte. Također, posjetitelji će moći uživati u ZGDW marketu, gdje će imati priliku kupiti proizvode izravno od dizajnera, potičući tako lokalnu kreativnost i poduzetništvo.

U parku Jadran filma, glavna pozornica bit će mjesto održavanja predavanja, panela, glazbenih i filmskih programa. Kako to obično biva na ZGDW-u, prostor će također nuditi cjelodnevno opuštanje uz razne aktivnosti, radionice i bogat izbor hrane i pića, stvarajući savršeno okruženje za sve ljubitelje dizajna.

Subota će biti posvećena talijanskom dizajnu, uz otvaranje izložbi i marketa u 11:00. U 14:30 prikazat će se dokumentarac o dizajnerskom paru Vignelli, a zatim će uslijediti predavanja i panel s talijanskim dizajnerima. Večer će završiti glazbenim programom posvećenim Italiji, s nastupima Disco Aperitiva i DJ Mirzaisa.

Nedjelja će, s druge strane, biti posvećena hrvatskom dizajnu, s raznovrsnim radionicama, predavanjima i filmskim projekcijama. Ovaj završni dan pružit će posjetiteljima priliku da se izbliza upoznaju s radom hrvatskih dizajnera i njihovim inovacijama.

Ulaz na ZGDW je slobodan, a više o festivalu pronađite ovdje.

 

Foto: Patricija Jerković / ZGDW