Nedavno smo pisali o novom trendu u svijetu putovanja, a riječ je o coolcationing tipu odmora. Naime, radi se o odlasku u nešto hladnije krajeve koji spajaju avanturistički duh s dozom luksuza. Primjerice, smještaj koji uključuje kućice na drvetu, opremljene kolibe s pogledom na gusto zelenilo i netaknutu prirodu… Cijela ideja coolcationinga jest u odabiru nerazvikanih, a predivnih lokacija koja pružaju potpuno iskustvo i doživljaj.

U tom kontekstu, jako su popularne skandinavske zemlje, Irska, pa čak i određena područja istočne Europe. No mi smo u nastavku odlučili izdvojiti tri praktične, a jako lijepe coolcation destinacije koje će vas potaknuti na to da ovakvu vrstu odmora prakticirate češće!

Lünersee / Austrija

Smješteno u austrijskim Alpama, Lünersee je jedno od najljepših jezera koje oduzima dah kristalno čistom tirkiznom vodom. Isto tako, jezero je okruženo visokim vrhovima Rätikonskog masiva, a nalazi se na visini od više od 1.900 metara – što ga čini popularnim odredištem za planinare i ljubitelje prirode. Do jezera možete doći i žičarom iz doline, a možete se odvažiti i na opciju planinarskih staza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sabrina Binkert (@sabrina.binkert)

Gorski kotar / Hrvatska

Ne morate daleko putovati da biste iskusili sve čari ovakve vrste odmora jer Lijepa Naša nudi savršene opcije, a kao favorit izdvaja se Gorski kotar. Planinarenje kroz guste šume i uspon na vrhove kao što su Risnjak ili Snježnik pružaju nevjerojatne panoramske poglede, dok Nacionalni park Risnjak nudi bogatstvo flore i faune – idealno za promatranje divljih životinja. Šetnje uz rijeku Kupu ili istraživanje izvora odlične su za opuštanje, a jezero Lokve i Zeleni vir pružaju prekrasna mjesta za piknik ili kajakarenje. Gorski kotar obiluje i špiljama poput špilje Lokvarke, stoga, bez obzira na to što volite – ova regija neće razočarati sadržajem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by croatiaweek (@croatiaweek)

Lucerne / Švicarska

Jezero Lucerne nudi brojne aktivnosti koje omogućuju uživanje u prirodnim ljepotama i potpunom miru, a jedna od najpopularnijih aktivnosti jest vožnja brodom kojom možete istražiti jezero i uživati u panoramskom pogledu na okolne planine, poput Pilatusa i Rigi. Također, planinarenje je još jedna od aktivnosti koju možete uvrstit na svoj plan puta, no tu su i nešto manje zahtjevne pješačke staze uz jezero. Također, za sve ljubitelje povijesti, nezaobilazan je i posjet obližnjem gradu Lucernu.

Foto: Instagram, Unsplash