Svi smo čuli za onu staru izreku: “Bolje spriječiti nego liječiti.” No, što ako vam kažemo da to pravilo sada vrijedi i za ljepotu vaše kože?

Upravo to nudi novi beauty trend, poznat kao “collagen banking”. Ovaj pojam možda zvuči kao nova poslovna strategija, ali zapravo je riječ o kozmetičkoj filozofiji koja obećava očuvanje mladolikog izgleda i prije nego što primijetite prve znakove starenja.

Naime, kolagen je ključna komponenta za čvrstu, elastičnu kožu mladenačkog izgleda. Kao najzastupljeniji protein u tijelu, pruža strukturu i potporu koži, pomažući u sprječavanju bora i opuštenosti kože. Nažalost, razina kolagena opada s godinama. Već od 25. godine, naše tijelo počinje ga proizvoditi sve manje, gubeći otprilike 1 % godišnje. Iako to možda ne zvuči puno, s vremenom se taj gubitak može osjetiti.

Foto: Instagram /@rhode

Što je “collagen banking”

“Collagen banking” pripada kategoriji neinvazivnih estetskih tretmana koji se usredotočuju na očuvanje kolagena prije nego što se pojave znaci starenja. Cilj je održati i povećati zalihe kolagena dok smo još u razdoblju kada naše tijelo može učinkovito proizvoditi ovaj dragocjeni protein. Prema nekim stručnjacima, ovo je odličan način pripreme kože za vrijeme kad razina kolagena prirodno opada, obično u 40-ima. Smanjenjem gubitka kolagena možemo duže održati čvrstu i mladoliku kožu.

Osnova ovog trenda jest pravovremena njega. Iako mnogi započinju s anti-ageing rutinama tek kad primijete prve bore, ideja kolagen bankarenja potiče nas da već u dvadesetima ili ranim tridesetima ulažemo u tretmane i proizvode koji pomažu očuvati prirodne rezerve kolagena. 

Dakle, ključ je u dugoročnoj prevenciji. “Bankarenje” kolagena osigurava da koža ostane elastična i zategnuta što je duže moguće, smanjujući potrebu za invazivnijim tretmanima u kasnijim godinama. No kako prakticirati “collagen banking”?

Kućna njega

Kad govorimo o zdravlju kože, ono što unosimo i kako njegujemo svoju kožu kod kuće od iznimne je važnosti. Od seruma bogatih vitaminima do hidratantnih krema s peptidima, postoji niz proizvoda koji mogu potaknuti proizvodnju kolagena i pomoći vašoj koži da zadrži elastičnost, čvrstoću i sjaj. 

Foto: Instagram /@rhode

U nastavku donosimo popis najboljih sastojaka i proizvoda koje možete uključiti u svoju kućnu njegu kako biste održali kožu mladolikom i zdravom. Ulaganje u kvalitetne proizvode ne samo da će vam pomoći u očuvanju kolagena, već će također unaprijediti cjelokupni izgled vaše kože, dajući joj blistavost i vitalnost koju svi priželjkujemo.

Vitamin C

Serumi s vitaminom C pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala i potiču produkciju kolagena. Pretražujte serume s stabilnim oblicima vitamina C, poput askorbinske kiseline.

StriVectin Multi Action Super-C Retinol Brighten & Correct Serum
Avène Vitamin Activ Cg koncentrirani serum za sjaj lica

Retinoidi

Ovi derivati vitamina A klinički su dokazani da povećavaju proizvodnju kolagena. Retinol je najčešće korišten oblik i može se naći u mnogim kremama i serumu.

Sesderma Reti Age krema protiv bora s retinolom

Hijaluronska kiselina

Ovaj hidratantni sastojak pomaže zadržati vlagu u koži, čineći je čvrstom i elastičnom. U rutinu uvrstite proizvode za lice s hidratantnim učinkom poput Institut Esthederm Intensive Hyaluronic kreme.

Institut Esthederm Intensive Hyaluronic Cream krema za lice s hidratantnim učinkom

Proizvodi s peptidima

Peptidi mogu stimulirati proizvodnju kolagena i poboljšati strukturu kože. Tražite kreme ili serume koji sadrže ove aktivne sastojke.

Biotherm Blue Peptides Uplift Cream krema za lice s peptidima
The Ordinary Multi-Peptide Eye Serum posvjetljujući serum za područje oko očiju s peptidima

Kreme s faktorom zaštite od sunca (SPF)

UV zračenje jedno je od glavnih uzroka gubitka kolagena, stoga je redovita primjena kreme s SPF-om (čak i u hladnijim danima) ključna za zaštitu kože.

Declaré Hydro Balance hidratantna krema za lice SPF 15

Hranjive maske

Maska koja sadrži sastojke poput meda, Aloe vere ili kolagena može dodatno hraniti kožu i poboljšati njezin izgled.

Vichy Minéral 89 Maska za jačanje i obnavljanje kože lica

Dodaci kolagena

Oralni dodaci kolagena, poput praha ili kapsula, mogu pomoći u potpori produkciji kolagena iznutra.

zoe Beauty Glow Collagen

Tretmani 

Kad govorimo o “bankiranju” kolagena, važno je znati da postoje razni tretmani koji mogu značajno pridonijeti očuvanju i povećanju razine ovog važnog proteina u koži. Od neinvazivnih tehnika do profesionalnih tretmana, svaka opcija nudi svoje jedinstvene prednosti i može se prilagoditi vašim potrebama i željama. U nastavku su neke od najučinkovitijih metoda koje možete razmotriti za jačanje svoje “kolagenske banke”. 

Ultherapy: 

Ovaj tretman koristi ultrazvučnu tehnologiju za podizanje i učvršćivanje kože, potičući proizvodnju kolagena i elastina. Posebno je učinkovit na području brade, vrata i obrva.

LED terapija: 

Crvena LED svjetlost posebno je korisna jer ne samo da štiti postojeći kolagen već i potiče stvaranje novog kolagena. Ova terapija je neinvazivna i jednostavna za korištenje.

Kemijski pilinzi: 

Ovi tretmani koriste kiselinske otopine za izazivanje kontrolirane ozljede kože. Tijekom procesa ozdravljenja, koža proizvodi novu i zdraviju kožu bogatu kolagenom.

PRP terapija: 

Ova metoda koristi vašu krv koja se obrađuje u centrifugi, a zatim se injektira u kožu kako bi se potaknulo produkciju kolagena.

Foto: @navymodels