Ovog listopada, ljubitelji jedinstvene filmske estetike Tima Burtona imat će priliku uroniti u njegov fantastični svijet na izložbi “The World of Tim Burton” koja se otvara u londonskom Design Museumu 25. listopada. Ova monumentalna izložba okupit će više od 600 eksponata iz bogate karijere legendarnog redatelja, pružajući uvid u njegov kreativni proces i dizajnerski pristup koji je ostavio neizbrisiv trag na filmskoj industriji

Kroz mnoštvo ekspresionističkih skica, crteža, rekvizita, scenografskih dizajna i kostima, posjetitelji će moći pratiti evoluciju Burtonove prepoznatljive estetike. Među eksponatima, ističu se legendarni kostimi, poput onog Michelle Pfeiffer u ulozi Catwoman iz filma “Batman Returns” (1992.), kao i crno-bijela prugasta haljina Christinine Ricci iz filma “Sleepy Hollow” (1999.). Ljubitelji popularne serije “Wednesday” također će uživati u prvom javnom prikazu plave haljine za Rave’N ples koju je nosila Jenna Ortega, kao i školsku uniformu likova te originalne skice Burtonovih konceptualnih crteža.

Izložbu će pratiti i knjiga “Tim Burton: Designing Worlds”, koja detaljno istražuje vezu između Burtonovih filmskih projekata i dizajna. Knjiga će uključivati ekskluzivni novi intervju s Burtonom, razgovore s njegovim dugogodišnjim suradnicima poput kostimografkinje Colleen Atwood i lutkara Mackinnona & Saundersa, kao i eseje uglednih pisaca Imogen West-Knights i Ryana Whitea.

Izložba “The World of Tim Burton” bit će otvorena za javnost od 25. listopada 2024. do 21. travnja 2025., što je idealna prilika za sve ljubitelje filma i dizajna da istraže svijet jednog od najmaštovitijih i najutjecajnijih redatelja današnjice.