Nema boljeg trenutka u danu za pokretanja tijela i uma od jutra. Stoga, bez obzira na to jeste li jutarnji tip ili to tek planirate postati, imamo ideju kako što jednostavnije jutro učiniti dijelom dana koji je namijenjen samo vama.

Već smo nekoliko puta pisali o brojnim prednostima prakticiranja joge, no ovog puta ponovno ćemo istaknuti zašto je jutro idealno za izvođenje nekoliko osnovnih vježbi, odnosno poza.

Bez obzira na vašu razinu fleksibilnosti ili iskustva, postoje određene poze koje svatko može prakticirati kako bi započeo dan na najbolji mogući način, a o kojima se točno radi, saznajte u nastavku!

Mačka-krava/Marjaryasana-Bitilasana

Ova poza pomaže u istezanju kralježnice, otvaranju prsnog koša i poticanju cirkulacije, a evo i kako je izvesti. Počnite na sve četiri, s dlanovima ispod ramena i koljenima ispod kukova, a zatim udahnite dok spuštate trbuh prema podu, podižući glavu i repnu kost prema stropu (krava). Izdahnite dok zaokružujete kralježnicu prema stropu, spuštajući glavu i repnu kost prema dolje (mačka). Vježbu ponovite nekoliko puta te prilikom izvođenja pazite na disanje.

Poza djeteta/Balasana

Položaj djeteta je jedna od najumirujućih poza u jogi te je idealna za jutarnje istezanje donjeg dijela leđa, kukova i bedara. Da biste je pravilno izveli, kleknite na pod sjedajući na pete i raširite koljena u širini bokova. Spustite tijelo prema naprijed, pružajući ruke ispred ili iza sebe te čelo neka lagano dodiruje pod.

Pas s licem prema dolje/Adho Mukha Svanasana

Ova poza jača ruke, ramena i noge te istovremeno isteže stražnju ložu i kralježnicu. Početna pozicija je na sve četiri, odnosno podignite kukove prema stropu dok ispružate ruke i noge, tvoreći oblik obrnutog slova “V”. Zadržite se petama prema podu koliko god je to moguće, ali je u redu ako i ne dodiruju pod.

Položaj drveta/Vrksasana

Položaj drveta jednostavna je poza za poboljšanje ravnoteže i koncentracije. Naime, stanite ravno s nogama zajedno te prebacite težinu na jednu nogu, a drugu nogu podignite i stavite stopalo na unutarnju stranu bedra ili potkoljenice stojeće noge. Spojite ruke ispred prsa u položaj molitve ili ih podignite iznad glave te se fokusirajte na ravnotežu i stabilnost.

Položaj leptira/Baddha Konasana

Položaj leptira izvrstan je za istezanje unutarnje strane bedara i kukova, a za izvođenje potrebno je sjesti na pod s nogama ispruženim ispred sebe. Zatim savijte koljena i spojite tabane, povlačeći ih prema sebi što bliže možete, a koljena ostavite opuštenima da padaju prema podu. Također, možete se lagano nagnuti prema naprijed kako biste povećali istezanje, pazeći da kralježnica ostane ravna.

Foto: Youtube, Instagram/@sarahs_day