Iako ljeti volimo u potpunosti “isključiti mozak” i prepustiti se uživanju, ipak ne bismo trebali zaboraviti na činjenicu da topli dani zahtijevaju nešto drukčiju njegu kože. Pritom, prije svega mislimo na sastojke koji nikako ne funkcioniraju dobro u kontaktu sa suncem te mogu naštetiti koži.

Retinol

Retinol potiče obnovu stanica kože i stimulira proizvodnju kolagena. Međutim, korištenje retinola dolazi s određenim rizicima, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Retinol može povećati fotosenzitivnost kože, a to znači da koža postaje osjetljivija na UV zrake pa izloženost suncu nakon primjene retinola može rezultirati opeklinama, iritacijom, crvenilom, i povećanim rizikom od fotostarenja. Kako bi se minimizirali ovi rizici, dermatolozi preporučuju korištenje retinola isključivo u večernjoj rutini, kad koža nije izložena sunčevim zrakama te obavezno korištenje kreme s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30 ili više) tijekom dana – nakon ljeta.

Hidrokinon

Hidrokinon se koristi za posvjetljivanje tamnih mrlja na koži, a djeluje tako da smanjuje proizvodnju melanina, prirodnog pigmenta koji štiti kožu od UV zračenja. No, zbog smanjene proizvodnje melanina, koža postaje osjetljivija na sunce i sklonija oštećenjima uzrokovanim UV zrakama. Iz tog razloga, dok koristite proizvode s hidrokinonom, preporučuje se izbjegavanje sunčeve svjetlosti te obavezna uporaba kreme s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30 ili više).

Citrusna ulja

Citrusna ulja iz primjerice limuna, naranče ili grejpa mogu izazvati fototoksične reakcije kad su izložena suncu te dovesti do crvenila, opeklina i hiperpigmentacije. Stoga, važno je izbjegavati korištenje seruma ili hidratantnih krema koje sadrže citrusna ulja prije izlaganja suncu kako bi se očuvalo zdravlje kože.

AHA i BHA

Eksfolijacijske kiseline, kao što su glikolna, salicilna i mliječna kiselina, uklanjaju odumrle stanice kože te potiču obnovu i poboljšavaju teksturu i tonus, ali istovremeno kožu čine podložnijom oštećenjima uzrokovanim sunčevim zrakama. Zbog toga je najbolje koristiti ih kad završi ljetni period godine te uvijek kombinirati sa SPF-om.

Antibakterijski tretmani

Antibakterijski tretmani koji sadrže sastojke poput benzoil peroksida i klindamicina često se koriste u liječenju akni, ali mogu isušiti kožu. Naime, suha koža ima smanjenu sposobnost obrane od UV zračenja i zbog toga je preporučljivo izbjegavati izlaganje suncu neposredno nakon korištenja ovih tretmana.

Foto: Instagram/@victoriawaldau