Želite li izaći iz zone komfora i isprobati nešto novo, ronjenje se nameće kao jako zanimljiva opcija. Naime, potpuno drukčije i avanturistički, otkrivanje podmorskog svijeta iskustvo je koje ćete pamtit cijeli život, a, srećom – Lijepa Naša nudi pregršt lokacija!

Rovinj

Rovinj je poznat po olupini broda Baron Gautsch, austrougarskog putničkog broda iz 20. stoljeća koji već dugi niz godina privlači iskusne ronioce, ali i rekreativce koji žele istražiti dobro očuvanu strukturu broda i bogat morski život koji je okružuje. Međutim, budući da se brod nalazi pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, moguće ga je posjetiti isključivo uz ovlaštene ronilačke centre.

Krk

Krk je doslovno raj za sve ljubitelje ronjenja, ali i one koji će to možda tek postati. Naime, roneći Krkom možete susreti raznovrstan morski svijet, stijene, olupine brodova i još mnogo toga, a postoji i velik broj agencija koje se bave organizacijom jednodnevnih ronilačkih avantura. Primjerice, ronilački centar DIVER KRK smješten je u samom centru grada Krka te nudi pregršt opcija ronjenja, no za amatere/početnike najbolji je izlet brzim gliserom koji uključuje poludnevno, jednodnevno ili noćno ronjenje pod stručnim vodstvom.

Mali Lošinj

Podvodni povijesni park u Malom Lošinju dio je ronilačkog centra TOP DIVE ČIKAT u uvali Čikat. Naime, park sadrži 11 eksponata koji prikazuju povijest otoka postavljenih na dubini od 5 do 15 metara, a među eksponatima su replike topova iz 16. stoljeća, antičkih amfora, sidra iz 4. ili 5. stoljeća, mletačkih topova, strojnica iz Drugog svjetskog rata, kao i replika brončanog kipa Apoksiomena. Isto tako, park mogu posjetiti licencirani ronioci, a uz pratnju instruktora – i neiskusni ronioci kroz program “Discovery dive”.

Dubrovnik

Ronilački centar Blue Planet nudi razne ronilačke tečajeve i izlete, uključujući dnevna ronjenja s obale i izlete brodom, a dubrovački akvatorij bogat je morskim životom – što znači da ćete vidjeti mnoga skrivena blaga ispod površine.

Kornati

Kornati, impresivni izvana, a još impresivniji ispod razine mora, idealna su domaća destinacija za ronjenje. Naime, ronjenje na Kornatima moguće je u organiziranim grupama u suradnji s ronilačkim centrima, a kao i na bilo kojoj drugoj lokaciji, strogo je zabranjeno vađenje bilo čega iz mora.

Foto: Instagram/@tezza.barton, Unsplash