Postoji li išta bolje od izležavanja na plaži i uživanja u dobrom štivu? Mi mislimo da nema i zato smo ovog puta izdvojili nekoliko sjajnih kriminalističkih romana koje ćete pročitati u jednom dahu!

Lars Kepler / Svjedok vatre

Treća knjiga serije o inspektoru Jooni Linni daje nam napetu radnju s neočekivanim obratima i intrigantnim likovima, potvrđujući Lars Kepler, pseudonim bračnog para Ahndoril, kao vrhunske autore suvremenih švedskih trilera. Naime, u Birgittagardenu, domu za problematične tinejdžerice, ubijene su medicinska sestra Elisabet Grim i štićenica Miranda Ericsdotter. Također, te noći nestaje nova štićenica Vicky Bennet koja krade automobil s četverogodišnjim dječakom. Iako se vodi interna istraga, policijski inspektor Joona Linna preuzima slučaj, suočavajući se s vlastitim demonima i vidovnjakinjom Florom Hansen.

Dror Mišani / Nestao

Detektivski roman autora Drora Mišanija prvi je dio nagrađivanog serijala o istražitelju Avrahamu. Kroz naizgled rutinsku istragu, roman istražuje složenost ljudskih odnosa i pitanja krivnje i istine te čitatelje navodi na preispitivanje vlastitih uvjerenja. Priča ide ovako – policijski istražitelj Avraham nije zabrinut zbog nestanka tinejdžera Ofera, smatrajući da je riječ o čestom slučaju bijega od kuće, osobito u Holonu gdje nema spektakularnih zločina. Međutim, kako dan prolazi, potraga za Oferom postaje sve neizvjesnija i složenija. Istražitelj Avraham će se suočiti s neočekivanim tragovima, uključujući i pomoć Oferovog susjeda, privatnog učitelja engleskog, koji u nestanku vidi priliku za pisanje.

David Lagercrantz / Djevojka koja je morala umrijeti

Djevojka koja je morala umrijeti, finale serijala Millennium Davida Lagercrantza, istražuje političke skandale i međunarodne igre moći uključujući ruske trolove, govor mržnje, lažne vijesti i ekspediciju na Mount Everest. Naime, Lisbeth Salander, djevojka s tetovažom zmaja, nestala je i prestala se javljati nakon što je prodala svoj stan u Stockholmu. Nitko ne zna gdje se nalazi, a nepoznati beskućnik koji je stalno spominjao švedskog ministra obrane – pronađen je mrtav u parku u Stockholmu s telefonskim brojem istraživačkog novinara Mikaela Blomkvista u džepu. Smrt tog čovjeka postavlja pitanja o njegovim tajnama i mogućim posljedicama za švedsku vladu i industriju.

Camilla Grebe / Na tankom ledu

Nepoznatoj mladoj ženi odrubljena je glava, a brutalnost zločina podsjeća na neriješen slučaj od prije deset godina. Glavni osumnjičenik je direktor modnog lanca koji je nestao, a detektivi Peter Lindgren i Manfred Olsson kreću u potragu, dok Emma Bohman, bivša zaručnica osumnjičenika, također pokušava pronaći osumljičenog i suočiti se s njim nakon što je iznenada otišao bez objašnjenja. Istragu ubrzo preuzima i kriminalistička profilerka Hanne Lagerlind-Schon koja istražuje moguće veze između novog zločina i slučaja na kojem je radila prije deset godina. U središtu napetog psihološkog trilera pojavljuje se i nježna ljubavna priča, dok se likovi bore za emancipaciju, identitet i ljubav.

Lars Kepler / Dvostruki čovjek

Kad 16-godišnja Jenny Lind pronađe svoj bicikl s probušenim gumama, pješice nastavlja odlazak do obiteljske vile. Njezina školska kolegica Eleonor svjedoči tome kako je vozač tegljača poljskih registracija napao Jenny i odvezao je u prikolici. Nakon što Jenny nestaje, njezini roditelji i zajednica gube nadu, ali pet godina kasnije, počinju se pojavljivati tijela mladih djevojaka ubijenih na okrutne načine. Inspektor Joona Linna sumnja da su ubojstva povezana i krši procedure kako bi zaustavio psihopata koji se skriva iza bezazlene fasade.

Foto: Fraktura, Instagram/@barbara_ines