Moderna tehnologija znatno je utjecala na beauty industriju, a u sferi kozmetičkih tretmana donijela je mnoge inovacije i mogućnosti koje ženama diljem svijeta olakšavaju određene procese. Uklanjanje dlačica s tijela jedan je od najrasprostranjenijih kozmetičkih tretmana, a metoda ima puno. Ipak, unazad nekoliko desetaka godina, trajno uklanjanje popularnije je no ikad.

Na prvi spomen trajnog uklanjanja dlačica, na pamet nam padaju laser i IPL, međutim – znate li da te dvije metode zapravo nisu jednake? Naime, bitno je znati da nije svaka tehnologija temeljena na svjetlosti ujedno i laser te upravo tu počiva glavna razlika između laserskog uklanjanja i IPL-a.

Lasersko uklanjanje dlačica vs. IPL

Lasersko uklanjanje dlačica koristi specifične valne duljine svjetlosti koje ciljaju melanin u dlačicama. Laser emitira koncentrirani snop svjetlosti koji prodire u folikul dlačice, oštećujući ga i sprječavajući daljnji rast. Isto tako, laseri su dizajnirani da ciljaju tamne dlačice na svijetloj koži, ali noviji laseri mogu biti učinkoviti i na tamnijoj koži.

S druge strane, IPL ili intenzivno pulsirajuće svjetlo koristi širok spektar svjetlosnih valnih duljina, slično bljeskalici na fotoaparatu. Ova svjetlost također cilja melanin u dlačicama, ali nije koncentrirana kao laserska svjetlost te su IPL tretmani fleksibilniji. Međutim, često su manje precizni od lasera. IPL metoda također bolje djeluje kod osoba sa svjetlijom kožom i tamnim dlačicama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CAMILA COELHO (@camilacoelho)

Učinkovitost metode

Zbog svoje specifične valne duljine, lasersko uklanjanje dlačica smatra se učinkovitijim od IPL-a, a sve zato što laser može precizno ciljati dlačice, što rezultira bržim i trajnijim rezultatima. Većina ljudi primijeti značajno smanjenje dlačica nakon 4-6 tretmana, no rezultat ovisi o tipu dlačice. Kad govorimo o učinkovitosti IPL metode, uglavnom je potrebno više tretmana i to zbog šireg spektra svjetlosnih valnih duljina.

Koja je metoda sigurnija?

Laserski i IPL tretmani su sigurni, ali mogu izazvati privremene nuspojave poput crvenila, oteklina ili blage nelagode.

Nadalje, lasersko uklanjanje dlačica vrlo je učinkovito na manjim, specifičnim područjima poput lica, pazuha i bikini zone jer preciznost lasera omogućuje detaljno tretiranje osjetljivih dijelova tijela, smanjujući rizik od oštećenja okolne kože. S druge strane, IPL tretmani su fleksibilniji i mogu se koristiti na većim površinama tijela, kao što su noge, leđa i prsa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SUSANNA WURZ (@susannawurz)

Cijena?

Lasersko uklanjanje dlačica je skuplje po tretmanu u usporedbi s IPL-om, ali zbog bolje učinkovitosti može biti potrebno manje tretmana, što dugoročno smanjuje ukupne troškove. Suprotno tome, IPL tretmani su jeftiniji po sesiji, a moguće je kupiti i uređaje za kućnu uporabu.

Što odabrati?

I lasersko uklanjanje dlačica i IPL nude učinkovite načine za dugotrajno smanjenje dlačica, ali konačni izbor ovisi o specifičnim potrebama, tipu kože i dlačica. Također, s obzirom na to da se radi o tretiranju kože, preporuka je savjetovati se s liječnikom/dermatologom, pregledati kožu kako biste bili sigurni da ste kandidat te odabrati metodu po preporuci stručnjaka.

Foto: Instagram / @tovewaldemar