Uživanje u sladoledu, omiljenoj hladnoj poslastici tijekom toplih proljetnih i ljetnih dana, predstavlja nezamjenjiv ritual sladokuscima.

Kako bismo vam olakšali uživanje u omiljenom ljetnom desertu, danas donosimo niz jednostavnih recepata za domaći sladoled, koji će zadovoljiti i najprobirljivije ukuse.

Ovi recepti su ne samo ukusni već i brzi za pripremu – gotovi su za samo nekoliko minuta (ako zanemarimo vrijeme potrebno da se smjesa zamrzne). Uz to, za pripremu ovih sladoleda nisu potrebni skupi aparati i nema kompliciranih postupaka. Samo jednostavni recepti, malo kreativnosti i mašte na volji.

RECEPTI ZA DOMAĆI SLADOLED

Marija Mazalin – recept za Cookies & Cream sendvič sladoled

SASTOJCI

  • keksi (oko 200 g)
  • čokoladni namaz
  • 200 ml slatko vrhnje za šlag
  • 200 ml kondenzirano mlijeko
  • Cookies & Cream proteinske čokoladice ili neke druge čokoladice po želji

RECEPT

  1. Za bijelu kremu izmiksajte slatko vrhnje tako da nije skroz čvrsto, ali da ostaje na metlicama, kratko umiksajte i kondenzirano mlijeko te žlicom umiješajte nasjeckane čokoladice.
  2. Pronađite posudu u koju stanu keksi pa ju obložite papirom za pečenje (Marijin savjet je da ga malo smočite i iscijedite da lakše prianjanja).
  3. Poredajte kekse, razmažite čokoladni namaz, rasporedite bijelu kremu, ponovno čokoladni namaz (tako da ju razmazivanjem što manje pomiješate s njom) i onda kekse na ista mjesta kao u prvom sloju (da se može lijepo rezati između njih).
  4. Zamrznite na nekoliko sati i sladoled je spreman za posluživanje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Marija Mazalin (@marijamazalin)

 

Blog @mrvica.plazme – sladoled od vanilije i limuna

SASTOJCI

Za osnovni okus vanilije:

  • 400 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 500 ml biljno slatko vrhnje
  • 3 žličice ekstrakta vanilije

Za okus limuna:

  • Sok od jednog limuna (procijediti kroz cjediljku)

RECEPT

  1. U veliku posudu stavite kondenzirano mlijeko, slatko vrhnje i ekstrakt vanilije. Dobro izmiješajte dok se svi sastojci lijepo ne povežu.
  2. Prebacite polovicu smjese u drugu posudu i stavite je u zamrzivač.
  3. U preostalu polovicu smjese dodajte svježe iscijeđeni sok limuna. Koristite spatulu kako biste polako promiješali smjesu.
  4. Stavite i ovu smjesu u zamrzivač.
  5. Prije posluživanja ostavite sladoled da malo odstoji na sobnoj temperaturi. Žlicu za sladoled umočite u toplu vodu prije nego što vadite kuglice sladoleda.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mrvica Plazme (@mrvica.plazme)

Blog @o.moj.brokoli – čokoladni veganski sladoled

SASTOJCI

  • 1 konzerva (400 ml) punomasnog kokosovog mlijeka (ostavljena u hladnjaku 24 sata)
  • 7 velikih datulja (ili 12 malih)
  • 150 g kuhanog slanutka
  • 50 g kikiriki maslaca (ili bilo kojeg drugog orašastog maslaca – svaki će dati drukčiji okus)
  • 50 ml tekućeg zaslađivača (agavin sirup, rižin sirup ili javorov sirup)
  • 50 g crne čokolade
  • 10 g kakaa
  • 10 ml ekstrakta vanilije
  • prstohvat morske soli

PRIPREMA

  1. Datulje potopite u vruću vodu na pola sata, a zatim skinite kožicu i izvadite koštice.
  2. Slanutak operite i dobro protrljajte kako biste uklonili meku ljusku.
  3. Iz konzerve kokosovog mlijeka izvadite samo čvrsti dio, trebali biste dobiti 300-350 g kokosove kreme.
  4. Kokosovu kremu stavite u lonac, dodajte komadiće čokolade i na laganoj temperaturi zagrijavajte dok se čokolada ne otopi.
  5. Zatim sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku homogenu smjesu.
  6. Dobro izblendiranu smjesu (u ovom trenutku možete dodati lješnjake, suho voće ili neki drugi dodatak) prebacite u posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač na 2-3 sata (ovisno o temperaturi u zamrzivaču).
  7. Za to vrijeme svakih 20-25 minuta izvadite sladoled i dobro promiješajte kako biste spriječili stvaranje ledenih kristala i istovremeno provjerili kada je sladoled spreman za posluživanje.
  8. Poslužite uz omiljene dodatke.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Irina Sieidkhanova (@o.moj.brokoli)

Blog @zdravko.kulinarko – sladoled od malina

SASTOJCI

  • 2 sjeckane i zamrznute banane
  • 60g datulja
  • 100 g indijskih oraščića natopljenih u vodi
  • 400 ml/konzerva kokosovog mlijeka
  • 100 g malina

PRIPREMA

  1. Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
  2. Prebacite smjesu u posudu, idealno kalup za kruh.
  3. Izmrvite 5-6 zamrznutih malina i umiješajte ih u smjesu, dobro promiješajte kako bi se mrvice malina ravnomjerno rasporedile.
  4. Stavite smjesu u zamrzivač da se stisne.
  5. Prije posluživanja ostavite pola sata na sobnoj temperaturi da se malo odmrzne.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Stefan Božić 👨‍🍳 (@zdravko.kulinarko)

Marija Vasić – sladoled od bijele čokolade i borovnica

SASTOJCI

  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 200 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 200 g bijele čokolade
  • 100 g borovnica
  • 1 žlica šećera

PRIPREMA

  1. Umutite slatko vrhnje dok ne dobije srednju čvrstoću, zatim dodajte zaslađeno kondenzirano mlijeko i ručno ili mikserom miješajte na najnižoj brzini dok se sve ne sjedini.
  2. Borovnice izgnječite i prokuhajte s žlicom šećera dok se ne zgusnu. Možete ih izblendati po želji.
  3. Smjesu ulijte u kalupe za sladoled, a zatim preko svakog stavite dvije-tri žličice borovnica prije nego što ih ohladite u zamrzivaču preko noći.
  4. Kad su sladoledi spremni, otopite bijelu čokoladu s žlicom ulja i potopite sladolede. Stavite ih natrag u zamrzivač na nekih desetak minuta.
  5. Ako nemate kalupe za sladoled, smjesu možete staviti u posudu koja može stati u zamrzivač, te je ukrasiti pireom od borovnice i bijelom čokoladom prije zamrzavanja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Marija Vasić (@marija)

Blog @recepti_mljacilim – Sladoled od breskva
  • SASTOJCI
    breskve
    grčki jogurt
    med

PRIPREMA

  1. Pomiješajte sve zajedno, ulijte u kalupe i zamrznite.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Milica (@recepti_mljacilim)