Doručak je najvažniji obrok dana, zar ne? A užina može biti pravi mali podsjetnik da se odmorite i napunite energijom.
Ako tražite nove, zdrave recepte za doručak ili užinu, na pravom ste mjestu jer vam donosimo četiri ukusna prijedloga koja će vam dati dobar početak dana ili popodneva.
Sendvič sa grilanim jabukama i kikiriki maslacem:
Sastojci:
- kriška integralnog kruha
- 1 velika jabuka, isjeckana na tanke kolutove
- 2 žličice kikiriki maslaca
- Med za posipanje (opcionalno)
Priprema:
- Stavite kolutove jabuke u tavu i grilajte ih dok ne omekšaju
- Namazati kikiriki maslac na kruh.
- Dodajte grilane jabuke na krišku kruha i po želji pospite medom te poslužite.
Zapečena zobena kaša
Sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 2 šalice mlijeka (možeš koristiti bademovo, sojino ili obično mlijeko)
- 1 jabuka, oguljena i narezana na kolutove
- 1 kruška, oguljena i narezana na kolutove
- 1/2 šalice sjeckanih oraha
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 žličice mljevenog đumbira
- Prstohvat soli
- 2 žličice meda ili javorovog sirupa (opcionalno, prema ukusu)
Upute:
- Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa.
- Pomiješajte zobene pahuljice, mlijeko, cimet, đumbir i sol u vatrostalnoj posudi.
- Dodajte narezane jabuke, kruške i orahe u smjesu, dobro promiješati.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25-30 minuta ili dok zobene pahuljice ne postanu zlatno smeđe.
- Izvaditi iz pećnice i pustiti da se malo ohladi.
- Prelijte medom ili javorovim sirupom prije posluživanja.
Omlet sa špinatom
Sastojci:
- 2 jaja
- Šaka svježeg špinata, isjeckanog
- Maslinovo ulje
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Umutite jaja u posudi i začinite po ukusu.
- U tavi zagrijte malo maslinovog ulja.
- Dodajte isjeckan špinat i dinstaj ga dok ne omekša.
- Smanjite vatru i dodajte umućena jaja u tavu.
- Pecite omlet dok ne postane čvrst sa svih strana.
- Poslužite ga toplog, možete ga ukrasiti svježim začinima ili malo naribanog sira.
Slani francuski tost sa slaninom i sirupom od javorovog sirupa
Sastojci:
- 4 kriške kruha (po mogućstvu brioche ili francuski kruh)
- 4 jaja
- 1/2 šalice mlijeka
- Prstohvat soli
- 8-10 kriški slanine
- Sirup od javorovog sirupa po želji
Upute:
- Umute jaja, dodajte mlijeko i sol te dobro promiješajte smjesu.
- Stavite kriške kruha u smjesu, osigurajte da se dobro natope s obje strane.
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte malo maslaca ili ulja.
- Stavite natopljene kriške kruha na tavu i pržite ih dok ne postanu zlatno smeđe s obje strane.
- Dok se tostira, pripremite slaninu.
- Poslužite tost sa slaninom na vrhu i prelijte sve s bogatim slojem javorovog sirupa.